Roué Verveer: Humor in de crisis – Parbode Sneak Peek
Levensgenieter, sneakerverzamelaar en een van de bekendste comedians van Nederland. Roué Verveer komt binnenkort terug met een gloednieuw Surinaams gesproken stand-upcomedianshow: Tjar A Lobi. Ondanks zijn bliksemcarrière in ons voormalige moederland, is hij zijn vaderland niet vergeten. Zeker nu niet, nu Suriname gebukt gaat onder een crisis die Verveer doet terugdenken aan de jaren 80 van de vorige eeuw. Samen met Parbode blikt hij terug.
“Zes jaar geleden heb ik deze tattoos laten zetten”, vertelt de 43-jarige comedian, terwijl hij naar zijn bovenarm wijst. “Het wapen van Suriname aan de voorkant, en het wapen van Amsterdam aan de achterkant.” Volgens Verveer maakt die Surinaams-Nederlandse combinatie dat hij een unieke grappenmaker is, waardoor hij misschien wel interessanter is dan de rest van de cabaretiers in Nederland. Zijn kijk op zaken is anders omdat hij een Surinaamse opvoeding heeft genoten maar in Nederland woont. De band met zijn vaderland is diepgeworteld. “Suriname heeft me gemaakt zoals ik ben, en heeft ervoor gezorgd dat ik nu sta ik waar ik ben. Daarom kom ik wel twee tot drie keer per jaar naar mijn geboorteland.” Deze maand herdenkt Verveer traditiegetrouw de onafhankelijkheid van Suriname. Een bijzondere dag voor hem, omdat hij trots is dat zijn geboorteland op eigen benen is gaan staan. Dit benoemt hij ook ieder jaar in zijn shows, om Nederlanders eraan te herinneren.
Maar dat de situatie in Suriname nu niet denderend is, kan hij niet ontkennen. “Ik maak de crisis niet mee, maar ik volg de ontwikkelingen wel. Als ik in de krant lees dat alles zó duur is, dan kan ik me voorstellen dat mensen bang zijn dat alles weer zo wordt zoals in de jaren 80. Toen was er ook een crisis”, vertelt de cabaretier. Het was een periode die diepe indruk op hem gemaakt heeft. Die schaarste heeft hem zo getroffen, dat hij er nog steeds rekening mee houdt – ook al woont hij in Nederland, waar financieel geen vuiltje aan de lucht is. “Ik voelde me toen zeer beperkt. De dagelijkse benodigdheden waren nergens te vinden. In Nederland is er geen schaarste. De supermarkten staan altijd vol met producten. Nederlanders vinden het normaal om één keer in de week een lading boodschappen te doen. Maar ik sla, net zoals veel andere Surinamers, al lang van tevoren allerlei spullen in, zoals potten pindakaas. Als het toiletpapier bij de supermarkt in de aanbieding is, dan bellen we elkaar op en laden we onze auto’s vol. Dat komt echt door die tijd van schaarste. Het zit nog steeds in ons systeem”, grinnikt Verveer.
Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.