Parbode Xtra: Dijkveld bezorgd over opkomende bedrijfsactiviteiten olie-industrie
De organisatie Leefbaar Dijkveld heeft een brief gericht aan de voorzitter van De Nationale Assemblée, de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu en de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie waarin ze haar bezorgdheid uit over de plannen die grote bedrijven in het kader van de opkomende olie-industrie in haar leefomgeving hebben.
Leefbaar Dijkveld wijst erop dat sinds er in 2020 olie is gevonden vóór de kust van Suriname, ons land zich klaarmaakt om ten volle te kunnen profiteren van de exploitatie van deze vondsten. ‘Met de recente SEOGS summit heeft Suriname zich alvast op de kaart gezet van olieproducerende landen. Net als vele Surinamers juichen wij de vooruitgang van Suriname toe’, staat in de brief. Leefbaar Dijkveld wijst erop dat enkele grote bedrijven in de startblokken staan om hun deel op te eisen van de bedrijvigheid die uit deze ontwikkeling voortvloeit. ‘Allen zijn voornemens om het afval afkomstig van de offshore olie-industrie te gaan verwerken en daartoe willen zij vuilverbrandingsinstallaties gaan plaatsen op hun bedrijfsterreinen aan de Surinamerivier, ter hoogte van Dijkveld. De eerste stappen zijn al gezet’, wordt vervolgd.
De organisatie wijst er echter op dat Dijkveld en omgeving een gebied is waar ongeveer vijftienduizend mensen wonen. ‘Zij ervaren de komst van deze tak van industrie als een ernstige aantasting van het recht op een leefbare omgeving. Nu al heeft men in dit gebied in toenemende mate te kampen met lucht- en bodemverontreiniging, ernstige geluids- en stofoverlast, veroorzaakt door bedrijven die zich in de loop van de jaren aldaar hebben gevestigd. Ook de intensiteit van het ‘zwaar’ verkeer op de S.W. Churchillweg vormt een ernstige bedreiging’, wordt gewaarschuwd.
Aangezien gebleken is dat er verbranding van gevaarlijke en niet-gevaarlijke stoffen zal plaatsvinden, zien de bewoners van dit gebied graag dat er een andere locatie voor deze activiteiten wordt gekozen. Aldus O. Alibaks, I. El Wanni en M. Schuitema van Leefbaar Dijkveld.