Parbode Xtra: Fransen ontdekken schokkende ontbossing in Suriname
Cirad sloeg in juli alarm. De Franse organisatie voor landbouwonderzoek en internationale samenwerking zet zich in voor de duurzame ontwikkeling van tropische en mediterrane regio’s. De organisatie bracht met nieuw onderzoek de schokkende omvang aan het licht van de bosdegradatie in het Surinaamse Amazonegebied. Honderdduizenden hectaren oerbos gingen verloren als gevolg van illegale houtkap en mijnbouw.
Suriname noemt zich wereldleider op het gebied van bosbehoud. Wij claimen ons te houden aan internationale verplichtingen om ontbossing te bestrijden. Ondanks de claim van ‘het groenste land ter wereld’, blijft de regering bos- en mijnbouwconcessies verlenen aan internationale bedrijven, wat resulteert in aanzienlijke landdegradatie.
Bovendien bevinden deze concessies zich soms op het grondgebied van inheemse en marrongemeenschappen, terwijl die eigenlijk worden beschermd door verschillende internationale en inter-Amerikaanse wetten. Zo zal 32 procent van het grondgebied van de Saamaka, in totaal bijna 450.000 hectare, eveneens worden kaalgekapt omdat het al door de overheid is toegewezen in de vorm van concessies, onthult de Franse organisatie.
Volgens een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) neemt de bosbedekking in Suriname jaarlijks met 0,06 procent af, voornamelijk door mijnbouwactiviteiten. President Chan Santokhi beweert dat nog steeds 93 procent van onze bossen intact is. Milieudeskundigen nemen deze bewering met een zakje zout en wijzen erop dat het dekkingspercentage al jaren afneemt.
Stanley Betterson van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) ontkende volgens Climate Tracker dat de bedekking lager is 93 procent. Volgens de laatste metingen hebben wij 92,6 procent bos, en dat is afgerond 93 procent, rekent hij voor.
Rond de jaarwisseling meldde het milieuwetenschappelijke nieuwsplatform Mongabay ook al dat de regering van Suriname op het punt stond grote stukken Amazone-regenwoud op te offeren voor landbouw. Bijna 400.000 hectaren oerbos zouden moeten sneuvelen op last van het landbouwministerie. Uit aanvullende documenten zou blijken dat het werkelijke totaal zou kunnen oplopen tot 560.000 hectare.
En dat komt bovenop een gemiddelde jaarlijkse ontbossing van 6.560 hectare in de afgelopen 21 jaar.