Parbode Xtra: Fransen stellen hoog aantal ‘Surinaamse’ bevallingen aan de kaak
In een artikel dat eerder deze week in het Frans-Guyanese medium France Guyane verscheen, stellen de Fransen het hoge aantal bevallingen van Surinaamse moeders in ons oosterbuurland aan de kaak. In het grensplaatsje Saint-Laurent-du-Maroni is namelijk een ‘zeer productieve’ kraamafdeling gevestigd waar onze hoogzwangere landgenoten graag naartoe schijnen te gaan.
De Fransen beklagen zich erover dat het Surinaamse aandeel aan bevallingen al jaren uit de toon valt. Guyane 1ère kopte enkele jaren geleden dat het aantal patiënten op kraamafdelingen explodeert en specificeerde dat de kraamafdeling van de Centre Hospitalier de l’Ouest Guyanais (Chog) een van de grootste van de Fransen is met 3.000 bevallingen per jaar. Dat komt in Frankrijk overeen met statistieken van een stad met meer dan een miljoen inwoners. De oorzaak moet gezocht worden in het feit dat de helft van de geboorten op de kraamafdeling afkomstig is van Surinaamse vrouwen.
‘Suriname’ beslaat een groot deel van ziekenhuiscentrum Chog omdat de Fransen toestaan dat Surinaamse moeders er bevallen om een beter zorgcomfort te hebben, maar ook zodat de kinderen Frans worden, wordt aangegeven. Een kraamkliniek zoals die van Saint-Laurent-du-Maroni, met 3.000 geboorten per jaar, heeft een bureau voor de burgerlijke stand nodig dat alle geboorteregistraties kan uitvoeren. Bij een groot deel gaat het om Surinaamse moeders, oorspronkelijk afkomstig van de andere kant van de grensrivier, maar ook uit Paramaribo. Om op deze specifieke situatie te kunnen reageren, hebben de Franse en Surinaamse autoriteiten samengewerkt om een Surinaamse functionaris van de burgerlijke stand te laten werken op het bureau van de burgerlijke stand van het gemeentehuis van Saint-Laurent-du-Maroni, aldus het bericht in France Guyane.
In het maartnummer van Parbode geeft de Franse ambassadeur Nicolas de Lacoste zijn reactie op dit fenomeen: “De sociale voorzieningen zijn waarschijnlijk een reden waarom met name zwangere vrouwen naar Frans-Guyana komen, zodat de kinderen aldaar geboren worden. Frankrijk investeert via het Frans Ontwikkelingsagentschap (AFD) 5 miljoen euro in het Streekziekenhuis Marwina, zodat dit ziekenhuis soortgelijke faciliteiten als de ziekenhuizen in Frans-Guyana zal bieden. Wij hopen dat dit meer Surinaamse patiënten zal aanmoedigen om te kiezen voor het Marwina hospitaal.”