Parbode Xtra: Kaloti follow-up: nieuwe informatie aan het licht
In het novembernummer publiceerde Parbode Magazine een spraakmakend artikel over de goudexport in Suriname. Kaloti Suriname Mint House reageerde met een sterk media-offensief. In een poging onze geloofwaardigheid te ondermijnen, kwam er nieuwe informatie aan het licht. Die bevestigt de resultaten van ons onderzoek.
Het is vrijdag 15 november 2024 en druk in de studio van ABC Radio & TV. Achter de microfoon zitten Ryan Tjon Poen Gie, directeur van Kaloti Suriname Mint House, en goudexporteur Bryan Hoever, directeur van Suriname Natural Stone NV. Na bijna veertig minuten komt Gerold Sewcharan, directeur van Andes Venture Capital NV, de studio binnenwandelen. Alle drie heren zijn (indirect) betrokken bij de overeenkomst die de staat Suriname in 2011 sloot met Kaloti Metal Precious DMCC, een goudraffinaderij uit Dubai.
Vorige maand publiceerde Parbode een uitvoerig onderzoek naar Kaloti Suriname Mint House, een fabriek in Para die sinds 2015 al het goud van Surinaamse exporteurs analyseert. Uit ons onderzoek werd duidelijk dat slechts een klein groepje goudondernemers van de overeenkomst tussen Kaloti en Suriname profiteert. De staat wordt benadeeld.
Kaloti Suriname Mint House en Andes Venture Capital zijn het daar niet mee eens. In gesprek met ABC Radio en LimFM probeert het bedrijf de geloofwaardigheid van ons onderzoek te ondermijnen. Daarbij komt er ook heel wat nieuwe, interessante informatie naar boven.
Aandeelhouders Andes
Zo vertelde Sewcharan, directeur van Andes Venture Capital, live op ABC Radio wie onder meer de aandeelhouders zijn van Andes Venture Capital, het bedrijf dat 30 procent van de winst van KSMH ontvangt. Het gaat onder meer om goudbedrijven Century Mining, Suriname Natural Stone, Surmetex en BOSS Enterprises.
Met uitzondering van BOSS Enterprises zijn de genoemde aandeelhouders allemaal goudexporteurs. De bedrijven werden opgericht door de familie Cheung en/of (in vereniging met) goudondernemer John Kok Foe Chee – de man die Kaloti naar Suriname bracht.
“Chee heeft de kennismaking laten plaatsvinden tussen Kaloti en de overheid”, bevestigt Hoever in gesprek met ABC Radio. Chee is tevens de huidige president-commissaris van Andes Venture Capital.
1,23 miljoen US-dollar
Het bedrijf van Sewcharan krijgt jaarlijks 30 procent van de winst van KSMH – drie keer zoveel als de Surinaamse staat. Daarnaast kan Andes Venture Capital ook nog op ‘extraatjes’ rekenen. Die worden geboekt onder de kop ‘Other movements’.
De hoogte van het bedrag ‘verschilt elk jaar’ en wordt ‘tussen partners’ afgesproken, stelt Ryan Tjon Poen Gie, directeur van KSMH, tegenover ABC Radio.
Volgens het jaarverslag 2021 gaat het om 950.000 US-dollar, bovenop een winstuitkering van 280.000 US-dollar – samen 1,23 miljoen US-dollar.
Andes Venture Capital keert het bedrag vervolgens uit aan haar aandeelhouders. Dat zijn grotendeels dezelfde bedrijven die hun goud voor export bij Kaloti laten analyseren en daarvoor een vergoeding betalen. Het geld blijft op die manier onder de goudondernemers circuleren.
Surinaamse staat benadeeld
De staat Suriname is een stille partner in de overeenkomst met Kaloti en heeft geen inspraak in de bedrijfsvoering van KSMH.
Suriname krijgt tien procent winstuitkering, iets minder dan 100.000 US-dollar, en deelt niet in de ‘other movements’. Hoe meer geld Kaloti en Andes Venture Capital onderling verdelen, hoe minder winstuitkering er overblijft voor de staat.
Volgens Tjon Poen Gie is de 30 procent winstuitkering en de post ‘other movements’ een terugbetaling van de investeringen die Andes Venture Capital en haar aandeelhouders hebben gedaan in de oprichting en bedrijfsvoering van de fabriek.
Waarom een extra post ‘other movements’ bovenop de winstuitkering, kon de directeur niet afdoende verklaren.
Kaloti Suriname belooft transparantie
Tegenover Parbode noch ABC Radio kan Tjon Poen Gie aangeven wat de investering van Kaloti Suriname Mint House bedraagt, hoeveel is afbetaald en wat de restschuld bedraagt. “Ik heb de cijfers niet voor me”, luidt zijn antwoord steeds opnieuw.
De directeur van Kaloti Suriname Mint House kan ook niet verklaren waarom deze informatie niet in de jaarverslagen wordt vermeld. “Daar is geen reden voor.”
Tegenover ABC Radio belooft Tjon Poen Gie dat KSMH vanaf volgend jaar meer transparantie in haar financiële verslaggeving zal brengen en de investeringsschuld zal onderbouwen.
“Nu op dit moment is het niet vermeld in de jaarverslagen, maar het komt er absoluut in. Daar kunt u op rekenen”, stelt hij tegenover ABC Radio. “We gaan de accountant een verklaring vragen en die verklaring kan met jullie gedeeld worden.”
Zowel Tjon Poen Gie als Hoever reageren niet meer op aanvullende vragen van Parbode naar aanleiding van het onderzoek. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen.