Parbode Xtra: Nog steeds honger – en dorst – in Suriname
Het lijkt mee te vallen met de honger in Suriname. Lijkt, omdat het bij ons lang niet zo erg is als in bijvoorbeeld Ethiopië, Sierra Leone, Somalië of Zambia, waar meer dan de helft tot bijna zeven van elke tien inwoners honger lijden. Toch staat ons land op de 51e plaats van de 125 landen in de Global Hunger Index 2023. Volgens de wereldwijde hongerindex kent Suriname een gematigd hongerniveau. In ons land betekent dit dat meer dan één van elke 10 inwoners elke dag met honger naar bed gaat.
De honger is in ons land in twintig jaar maar een heel klein beetje afgenomen. In 2000 liep meer dan 15 procent van onze bevolking met honger, nu is dat nog ‘maar’ 10,4 procent. De landen om ons heen doen het niet veel beter, met uitzondering van Brazilië, Guyana en Jamaica waar het beeld iets positiever is. Van de meeste Caricom-landen zijn trouwens geen gegevens bekend. In Brazilië ging het even wat beter, maar volgens de jongste cijfers verslechtert ook daar de situatie.
De strijd tegen honger is één van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) die de Verenigde Naties (VN) de wereld stelde. Doelstelling 2 gaat over het creëren van een wereld die in 2030 vrij moet zijn van honger. Honger en voedselonzekerheid zijn sinds 2015 alarmerend toegenomen, stelt de VN. Dat wordt verergerd door factoren als de covidpandemie, oorlogen, klimaatverandering en toenemende ongelijkheid.
Pandemie
In 2022 waren er ongeveer 735 miljoen mensen (9,2 procent van de wereldbevolking) in een staat van chronische honger. Dat waren bijna 400 miljoen meer mensen dan in 2019, toen de pandemie begon. Daarnaast werden in 2022 naar schatting 2,4 miljard mensen geconfronteerd met matige tot ernstige voedselonzekerheid, schrijft de VN. De organisatie wijst erop dat extreme honger en ondervoeding een barrière blijven voor duurzame ontwikkeling. Honger en ondervoeding zorgen voor minder productieve individuen, die vatbaarder zijn voor ziekten en daardoor vaak niet in staat zijn meer te verdienen en hun bestaansmiddelen te verbeteren.
Schokkend genoeg bevindt de wereld zich weer op een hongerniveau dat sinds 2005 niet meer is waargenomen, en blijven de voedselprijzen in meer landen hoger dan in de periode 2015-2019, zegt de VN. Investeringen in de landbouwsector zijn van cruciaal belang voor het terugdringen van honger en armoede, het verbeteren van de voedselzekerheid, het creëren van werkgelegenheid en het opbouwen van weerbaarheid tegen rampen en schokken.
Je zou het niet denken, met de bakken die Pluvius midden van dit jaar over ons stortte, maar wij hebben in Suriname een ernstig tekort aan schoon, veilig drinkwater. Macro Trends schrijft op gezag van cijfers van de Wereldbank dat minder dan 60 procent van onze bevolking toegang heeft tot vrij beschikbaar drinkwater dat vrij is van fecale en prioritaire chemische verontreiniging.
In juli kon uit een vonnis van een Haags Gerechtshof worden geconcludeerd dat op Curaçao de mensenrechten van kinderen worden geschonden doordat zij niet altijd toegang hebben tot schoon drinkwater. De Curaçaose Kinderombudsman, Keursly Concincion, eiste van de Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, dat die reageerde op de uitspraak van het Hof. Dat bepaalde dat kinderen nooit afgesloten mogen worden van drinkwater, ongeacht de betalingsproblemen van hun ouders. De uitspraak was gebaseerd op het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Burgerlijk Wetboek.