Parbode Xtra: Saudi-Arabië importeerde vorig jaar 42 savanneschildpadden uit Suriname
Uit voorlopige statistieken van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) over Suriname, blijkt dat in 2023 ten minste 42 savanneschildpadden (Chelonoidis carbonarius) uit Suriname naar Saudi-Arabië werden uitgevoerd. Het ging om levende dieren die in het wild waren gevangen en het betrof een export met commerciële doeleinden. Het is verwachtbaar dat in de komende maanden een verdere update van de database zal plaatsvinden en meer exportstatistieken over ons land bekend zullen worden.
Over 2022 is er sowieso al veel informatie beschikbaar. Er vond dat jaar een levendige export van dieren plaats vanuit Suriname naar Duitsland, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS. Het ging om levende of delen van schildpadden, wurgslangen, kikkers, ara’s, kolibries, leguanen, apen en miereneters. Ook (delen van) sierplanten en bomen gingen ons land uit. Op de website van deze wereldmilieuwaakhond is een opvallende statistiek uit de Comparative Tabulation rapportage over Suriname voor dat jaar, namelijk de export van 68 veren van de gonini (Harpia harpyja) naar Nederland. De veren waren afkomstig uit het wild en het betrof een export met educatieve doeleinden. De gonini is vrij zeldzaam in Suriname en wordt niet vaak gespot.
Counterpart in Suriname
In Suriname is het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) een belangrijke counterpart van CITES. Suriname ondertekende in 1981 het verdrag van CITES en in april 2022 installeerde GBB-minister Dinotha Vorswijk de CITES Wetenschappelijke Autoriteit. De autoriteit zal wetenschappelijke onderzoekingen verrichten en de Management Autoriteit van CITES (Hoofd Dienst ’s Lands Bosbeheer) adviseren welke dieren- en plantensoorten daadwerkelijk opgenomen moeten worden op de quotalijst van Suriname.