Parbode Xtra: Snelle hulp Fransen bij mijnramp mocht niet baten
De snelle hulp die de Fransen boden bij de mijnramp van 20 november 2023 in de Matawai-regio, heeft niet mogen baten. Dit blijkt uit berichten in de Frans-Guyanese media en reportage van Surinaamse autoriteiten.
Het Frans-Guyanese medium France Guyane berichtte dat de prefectuur van Frans-Guyana aan het eind van maandagmiddag 20 november werd gewaarschuwd door de Franse ambassade in Suriname, waarop de departementale brandweer- en reddingsdienst (Service départemental d’incendie et de secours de Guyane, Sdis 973) werd ingelicht, die over een gespecialiseerde noodeenheid voor aardverschuivingen beschikt. Terwijl ze wachtten op het formele verzoek om interventie door de Staat Suriname, organiseerden de hulpdiensten zich om hun interventie voor te bereiden, in een klimaat van opmerkelijke responsiviteit, berichtte France Guyane.
Toen het verzoek van de Surinaamse autoriteiten binnenkwam, stuurde Frankrijk een detachering van zeventien brandweerlieden van de Sdis 973 en twee militaire artsen van de gewapende machten van Frans-Guyana (FAG) evenals al het materieel dat nodig was voor de redding naar ons land. De strijdkrachten van Frans-Guyana boden onmiddellijk hulp aan en stelden een Casa-vliegtuig ter beschikking voor een directe nachtvlucht naar onze internationale luchthaven Zanderij. Deze logistieke hulp was doorslaggevend om mensen en materieel snel ter plaatse te krijgen in een situatie waarin elk uur telt. De detachering arriveerde in de nacht van 20 op 21 november, slechts enkele uren na ontvangst van het verzoek van de Surinaamse autoriteiten.
Aangekomen op de luchthaven werd het reddingsteam verwelkomd door de Franse ambassadeur en zijn defensieattaché, die de hele nacht de aankomst van de hulpverleners en de contacten met de lokale autoriteiten coördineerden, zodat er in de vroege uurtjes hulp kon zijn in het gebied van de mijntragedie.
Op een persconferentie drie dagen na de mijnramp legde kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), evenwel uit dat het Franse team vanwege de onveilige en niet te voorziene situatie op de minesite niet om drie uur in de ochtend overgebracht kon worden naar het rampgebied. De volgende morgen, dinsdag 21 november, werden de Fransen vanuit Bosbivak Zanderij naar het bergachtige gebied gebracht. ‘De Fransen hebben toen de situatie zelf gezien, en waren het bij de debriefing volledig eens met het besluit om ze niet direct naar de minesite te brengen, want ze zouden toch niet veel hebben kunnen uitvoeren’.
Volgens Slijngard is toen besloten dat de operatie van search and rescue zou overgaan in een search and recovery-operatie. Voor het Franse team viel niet veel meer te doen en de operatie werd door de Fransen als beëindigd beschouwd. ‘Bij search and rescue is snelheid van belang, maar bij search and recovery niet meer. Er is dan een situatie van kijken wat de beste en meest veilige wijze van aanpak is’, verduidelijkte Slijngard. Tot nu toe hebben vijftien goudzoekers het leven gelaten, maar volgens lokale bewoners worden er nog steeds enkele goudzoekers vermist. Door middel van gespecialiseerde opruimingsapparatuur zal nog verder worden gezocht.