Parbode Xtra: Surinaamse Brouwerij: 1,5 procent bbp en 1,4 procent van werkgelegenheid
Op 29 oktober heeft een delegatie van de Surinaamse Brouwerij aan het bestuur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) een studie naar de sociaal-economische impact van de brouwerij op de Surinaamse economie gepresenteerd. Daarbij kwam onder meer naar voren dat het bedrijf bijdraagt aan 1,5 procent van het Surinaamse bbp en 1,4 procent van de totale werkgelegenheid.
De sociaal-economische impactstudie van de Surinaamse Brouwerij beoogt een grondig inzicht te verschaffen in de bijdrage van de brouwerij aan de Surinaamse economie. Dit onderzoek, inmiddels het derde in zijn soort sinds eerdere studies in 2011 en 2012, meet de directe en indirecte economische effecten die de brouwerij en haar activiteiten hebben in Suriname. De belangrijkste resultaten van deze studie zijn indrukwekkend, rapporteert de VSB in haar wekelijkse nieuwsbrief.
De activiteiten van de Surinaamse Brouwerij waren in 2023 verantwoordelijk voor 1,5 procent van het Surinaamse bruto binnenlands product (bbp). Deze bijdrage omvat zowel de directe activiteiten van de brouwerij als de indirecte impact via haar toeleveringsketen, wat neerkomt op een totale toegevoegde waarde van SRD 2,1 miljard. ‘Dit toont de significante rol van de brouwerij binnen de nationale economie’, meldt de VSB.
‘De brouwerij ondersteunde in totaal 2.980 banen door haar waardevolle netwerk van leveranciers en distributeurs, goed voor 1,4 procent van de totale werkgelegenheid in Suriname. Voor elke directe baan bij de brouwerij werden maar liefst zestien extra banen in andere sectoren ondersteund. Deze banen zijn verspreid over diverse sectoren, zoals handel, transport en zakelijke dienstverlening, wat de brede economische impact van de brouwerij aantoont’, vervolgt de bedrijfslevenorganisatie.
De brouwerij droeg in 2023 SRD 959 miljoen bij aan belastinginkomsten, een belangrijke financiële steun voor de overheid. Bovendien gaf de brouwerij 36 procent van haar inkoopbudget, ofwel SRD 596 miljoen, uit aan lokale leveranciers, wat de economische activiteit in Suriname stimuleert en lokale bedrijven helpt te groeien.
De impactstudie maakt gebruik van de ‘input-output’ methodologie, ontwikkeld door Nobelprijswinnaar Wassily Leontief, om de stroom van goederen en diensten tussen sectoren te modelleren. Deze aanpak helpt de Surinaamse Brouwerij haar eigen impact beter te begrijpen en stelt haar in staat om transparanter en effectiever bij te dragen aan de beleidsvorming en economische ontwikkeling in Suriname.
Het bezoek aan de VSB onderstreepte de betrokkenheid van de Surinaamse Brouwerij bij duurzame economische groei en de bescherming van de lokale markt tegen oneerlijke concurrentie door illegale producten. Er wordt door de VSB een follow-up gedaan met deze informatie.