Parbode Xtra: Surinamers op Afrika-oriëntatiereis Sankofa
Begin november zullen Renate Sluisdom, Liesbeth Peroti en Roel Haakmat, allen studenten Afro-Surinaamse Ontwikkelingsstudies, een oriënterings- en studiebezoek brengen aan de Ghanese steden Accra, Kumasi en Cape Coast. Sluisdom, Peroti en Haakmat zijn deelnemers aan het project ‘Sankofa: we gaan terug om verder te kunnen’.
De bedoeling is in Ghana kennis, ervaring en informatie op te doen met betrekking tot zaken die er waren nog voor de slavernij, want: “De geschiedenis van de creoolse bevolking van Suriname begint niet bij de slavernij”, aldus de groepsleden. Of zoals projectleider Renate Sluisdom stelt: “We gaan op zoek naar kennis en ervaringen die we mee terug kunnen nemen naar Suriname. Kennis die ons vanwege de slavernij ontnomen is; kennis die zeer gewoon was voor onze voorouders, maar door ons opnieuw ontdekt moet worden; kennis waarmee we nazaten van de slavernij en anderen in Suriname willen verrijken en onderwijzen. Vooral dat laatste is belangrijk voor ons: de Sankofa-gedachte: we moeten teruggaan om te halen wat verloren is gegaan, om uiteindelijk verder te kunnen.”
Sankofa is het Afrikaanse symbool van een vogel die vooruit vliegt, terwijl die terugblikt om een prachtig ei op te pikken, en zo aangeeft hoe belangrijk het is om van het verleden te leren. De groepsleden kennen elkaar van Afro-Surinaamse Ontwikkelingsstudies, een tweejarige certificaatcursus op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De zoektocht zal geschieden binnen twee gebieden: sociaaleconomisch en linguïstisch.
Bij de voorbereiding zijn onder andere betrokken geweest dr. Fidelia Graand-Galon, Suriname’s ambassadeur in Ghana, en prof. Franklin Jabini, universitair docent. In Ghana wordt de groep opgevangen door Dr. Rev. M. Maxwell van de Laweh University. Op Laweh en andere universiteiten in Accra, Kumasi en Cape Coast zal het drietal toepasselijke colleges, workshops en lezingen volgen binnen hun verschillende interessegbieden. Ze hopen op 22 november verrijkt terug te keren naar Suriname, en zullen de Surinaamse gemeenschap op de hoogte houden van hun wel en wee in Ghana.
De institutionele organisatie ligt in handen van Marvin Hokstam van het Broos Instituut in Nederland. Het Broos Instituut heeft in het kader van het Slavernijherdenkingsjaar fondsen voor dit project ontvangen van het Fonds voor Cultuurparticipatie in Nederland.