Parbode Xtra: Veel huwelijken ‘Surineds’ stranden
Relatief veel huwelijken van personen met een Surinaamse achtergrond lopen uit op een echtscheiding. Dit blijkt uit enkele weken geleden geüpdatete cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Als gekeken wordt naar het aantal huwelijken gesloten tussen mannen en vrouwen met beiden een Surinaamse achtergrond (=geboren in Suriname), dan ging het in 2015, 2020 en 2023 om respectievelijk 276, 265 en 321 huwelijken. Voor die categorie echtparen waren er volgens het CBS in voornoemde respectieve jaren 356, 195 en 206 echtscheidingen.
In de categorie mannen met een Nederlandse achtergrond en vrouwen met een Surinaamse achtergrond werden in 2015, 2020 en 2023 respectievelijk 326, 247 en 290 huwelijken gesloten. Daartegenover stonden in die respectieve jaren 188, 144 en 118 echtscheidingen.
In 2015, 2020 en 2023 werden tussen vrouwen met een Nederlandse achtergrond en mannen met een Surinaamse achtergrond respectievelijk 235, 167 en 245 huwelijken gesloten. In die respectieve jaren waren er in die categorie 184, 154 en 136 echtscheidingen.
Het groot aantal echtscheidingen van ‘Surineds’ volgt de algemene trend in Nederland, waarbij bijna 40 procent van alle huwelijken uiteindelijk eindigt in echtscheiding. Omroep Wij Nederland (WNL) bericht dat na een scheiding met name vrouwen financieel 1-0 achterstaan op de man. ‘Bij het ja-woord aan het altaar is alles nog koek en ei, maar wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, is het vaak de vrouw die aan het kortste eind trekt. Scheiden is een van de meest voorkomende oorzaken van financiële problemen. Eén op de twaalf komt onder de armoedegrens. En dit gebeurt twee keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen’, meldt WNL. Volgens echtscheidingsadvocaat Lonneke Timmermans zijn mensen vaak niet goed op de hoogte van de financiële gevolgen van een scheiding. ‘Soms denken mensen dat als ze maar lang genoeg samenwonen er bepaalde rechten of aanspraken ontstaan, maar dat is niet zo. Geen partneralimentatie en minder werken betekent een aanzienlijke inkomensachteruitgang’.
De grootste problemen ontstaan als een vrouw tijdens het huwelijk minder is gaan werken en vooral de zorgtaken op zich heeft genomen en dat na de scheiding blijft doen. ‘Je hebt een achterstand op de arbeidsmarkt en een gat op je cv’, vertelt Timmermans. ‘Daarnaast, als je die zorgtaken hebt en die blijf je voor het grootste deel van de tijd uitvoeren, heb je ook beperking in tijd en wat voor soort baan je kunt aannemen’.