Parbode Xtra: WHO: Dengue in opmars, sluimerende aanwezigheid zika
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat het aantal denguegevallen in de Amerika’s op recordhoogte zit. De VN-organisatie houdt ook periodiek de mondiale epidemiologie van de overdracht van het zika-virus bij en geeft als update voor 2024 dat zika-overdracht in verschillende landen plaatsvindt, maar dat die sinds 2018 over het algemeen op een laag niveau is gebleven.
Zorgwekkend is echter dat in een groot aantal landen in de regio dengue in opmars is. Eind april waren er al meer dan 7 miljoen gevallen in de Amerika’s, waarmee het jaarrecord in 2023 van 4,6 miljoen is overschreden. Brazilië, Argentinië en Paraguay zijn van de 46 landen in Noord- en Zuid-Amerika het zwaarst getroffen door dengue. In maart zei het hoofd van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Dr. Jarbas Barbosa da Silva, dat dit waarschijnlijk het ergste dengueseizoen zal worden. Zelfs wijdverbreide vaccinatie zou geen onmiddellijke impact hebben op het onderbreken van de aanhoudende uitbraak, waarschuwde Barbosa.
Symptomen van dengue zijn onder meer koorts, hoofdpijn, braken, huiduitslag en spier- en gewrichtspijn. In sommige gevallen kan het een ernstigere hemorragische koorts veroorzaken, resulterend in bloedingen die tot de dood kunnen leiden. De meeste gevallen van dengue worden meestal waargenomen tussen februari en mei.
De denguemuskiet (Aedes aegypti) komt voor in de tropen en subtropen en is een overbrenger van onder andere het gelekoortsvirus, denguevirus, riftdalkoortsvirus, chikungunyavirus en zikavirus. De eitjes worden afgezet in stilstaand water, daarom is het essentieel om de broedplaatsen te bestrijden door onder meer opruiming van waterhoudende rommel en het schoonmaken van percelen.