Parlement loopt achter in wetgeving over witwassen – Parbode Sneak Peek
Suriname schiet ernstig tekort in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Dat werd drie jaar geleden al vastgesteld met de publicatie van de National Risk Assessment. Sindsdien is er nauwelijks wat veranderd. Maar de zandloper loopt ten einde. Om te voorkomen dat Suriname onder verscherpt toezicht van de Caribbean Financial Action Task Force wordt geplaatst, moet ons parlement nu nog sneller aan het werk.
Tekst Zoë Deceuninck
Suriname voldoet nog maar aan veertien van de veertig aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), de anti-witwasorganisatie van het Caribisch gebied. Ons land heeft nog tot november dit jaar om daarin verandering te brengen, wil het in maart 2025 een positieve beoordeling van het CFATF krijgen. Gebeurt dat niet, dan wordt het risico dat Suriname op de grijze – of zwarte – lijst belandt alleen maar groter. In dat geval wordt ons land onder verscherpt toezicht geplaatst en, in het ergste geval, geïsoleerd van het internationale financiële stelsel.
Mazen in de wet
‘Een gebrek aan wetgeving, zwakke instituten en weinig internationale samenwerking’.
Met die woorden vat Roy Baidjnath Panday, coördinator van de Project Implementatie Unit (PIU), de oorzaak van de corruptie en witwaspraktijken in Suriname samen. De PIU moet toezien op de realisatie van een strak anti-witwasbeleid. ‘Criminelen proberen dat wat ze illegaal verdienen in de legaliteit te brengen, en gaan daarvoor op zoek naar de mazen in de wet. Die mazen moeten gesloten worden’, zei Baidjnath Panday in mei 2024 in het parlement, tijdens een informatiesessie over het antiwitwasbeleid. ‘De PIU begeleidt de mensen die verantwoordelijk zijn voor het maken van de wetgeving. We spelen geen rol in de totstandkoming van de wetten zelf’, aldus Baidjnath Panday.
Lees verder in het augustus/september-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren