Particuliere biebs: wie gaat weg en wie blijft? – Parbode Sneak Peek
Dat Suriname geen échte leescultuur kent, is alom bekend. Bovendien is het sinds de opmars van sociale media nog uitdagender voor jong en oud een boek te pakken, laat staan dit tot de laatste letter uit te lezen. Men kan zich steeds moeilijker langdurig concentreren. Het moet snel, sneller, snelst. Met het afhaken van Rappa’s Bieb van Robby Parabirsing en de Bibliotheek voor ZelfOntwikkeling van Romeo Haas, wordt dan ook gevreesd dat de lokale leescultuur nog verder wordt teruggeworpen.
Tekst Arjen Stikvoort
Willen we als land sneller vooruitkomen in ontwikkeling, dan zal er geïnvesteerd moeten worden in kennis. Dat is de stellige overtuiging van Romeo Haas, bibliothecaris van zijn duizenden titels tellende boekencollectie. “Want kunst en kennis zijn voedsel voor de hersenen”, meent Haas. Zijn particuliere Bibliotheek voor ZelfOntwikkeling gaat van de hand.
Hij stopt vanwege de devaluatie die Suriname al geruime tijd in haar greep houdt. “Ik schiet voor geen millimeter op met mijn plannen door de stevige devaluatie vanaf begin 2016.” Daarnaast is Haas bezorgd over de gezondheidszorg. “Deze is totaal gecrasht. Urenlang rondrijden op zoek naar medicijnen, je eigen gips zoeken. Dat is onacceptabel. Ik wil in geen enkel land wonen met zo’n situatie waar mijn leven, mijn gezondheid en mijn veiligheid op het spel staan.”
Het liefst had Haas zijn droom verwezenlijkt: een gigantische bibliotheek met een half miljoen boeken. Een bruisende kennisfontein die Suriname verder zou helpen in zijn ontwikkeling.
Afleiding in barre tijden
Rappa’s Bieb, de bibliotheek van Robby ‘Rappa’ Parabirsing en zijn echtgenote Lalita, is ook bezig op te houden te bestaan. De bieb maakte zich de afgelopen vijf decennia verdienstelijk, eerst met het uitlenen van een uitgebreide collectie stripverhalen voor ontspanning, en gaandeweg steeds meer literatuur en andere relevante naslagwerken aan jong en studerend Suriname. “Maar de leeftijd en de corona laten het niet meer toe om ons actief met het uitlenen bezig te houden”, zegt de van origine leraar Nederlands. De neerlandicus vertelt hoe het allemaal in het piepklein begon, eind jaren zeventig gewoon thuis met het uitlenen van strips aan vrienden.
Bruisende The Hub Bibliotheek
“Het is altijd nostalgisch om tussen boeken te zijn, ze door te bladeren, ze te ruiken en de textuur van de pagina’s te voelen”, zegt Risma Bissesar, coördinator van The Hub Bibliotheek, een buurtbibliotheek op Flora. Haar eerste vrienden waren boeken, vertelt ze lachend. The Hub trok haar aan, omdat een bibliotheek eraan verbonden was. “Ik wilde net als een spion The Hub infiltreren en dichter bij de boeken komen.” De bieb is niet alleen vol met boeken, vertelt Bissesar, maar ook met mensen. “Specifiek, jonge en kleine mensen die luid zijn en door de bieb rennen, maar ook flink kunnen luisteren en leren waardoor je ze niet kan missen.” Buurtbibliotheken creëren volgens Bissesar meer interactie tussen mensen en boeken.
Lees de interviews verder in het novembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar