Pas ontpakt
Hoe belangrijk grote bedrijven als Staatsolie ook voor Suriname mogen zijn, vergeet niet de bijdrage aan de economie van de eerzame, soms eenzame vakman, hardwerkend in vaak niet meer dan een golfplaten schuurtje. Iemand als Mario Willems bijvoorbeeld, onze lierenman. Hij heeft een kleine werkplaats, niet meer dan 20 vierkante meter in de tuin van zijn moeder. Laat het er dan niet uit zien, hij redt zich er goed mee. In de hoek staat een werkbank, en daarnaast een kast met modern gereedschap.
Mario werkte jaren voor Wiegel in Nederland, importeur van Warn-lieren, monteerde en repareerde ze, tot de hele zware op brandweerwagens aan toe. Na tien jaar Nederland en een schat aan ervaring (en meegenomen onderdelen) vestigde hij zich in Paramaribo Noord. Niet om een sentimentele reden voor Switi Sranan, zegt hij eerlijk, maar om de liefde voor vrouw en dochter. Ze wilden niet naar Nederland komen, nou, dan ga ik zelf terug!
Nog maar zeven maanden in Suriname en kijk eens hoe hij klanten werft! Sta je ergens met een Landcruiser geparkeerd, duikt Mario met een volle lach naast je auto op. Of de lier goed onderhouden wordt, meneer? Een kaartje had hij nog niet, maar op een papiertje werd zijn telefoonnummer geschreven. Zo een man dus. Lieren zitten vaak voor de show op terreinwagens, zegt hij, worden niet gebruikt en als het dan echt nodig blijkt, doen ze het niet meer. Vastgeroest, kapotte relais, water in het smeervet, enzovoorts. Zijn tip is de lier elke maand helemaal af en op te rollen, goed te smeren en om de zoveel jaar een onderhoudsbeurt, raad eens bij wie.
Hij heeft een perceel in Paramaribo-Noord gekocht, waar straks de echte werkplaats wordt gebouwd. Zijn droom is Surinaams agent te worden van Wiegel, zijn vorige baas. Mario betrekt nu al onderdelen van Wiegel, alles geregeld door neef Henry Corinde, die bij de Rotterdamse Havendienst werkt. Ik spaar het zelf allemaal op, zegt hij, en wil geen schulden. De bankrekening in Nederland gaat op aan investeringen in zijn lierenbedrijf en van elke klus gaat iets in de bouwpot. En daarna wil hij verder uitbreiden naar meer vormen van aandrijftechniek. H&M Willems Transport Equipment, zo gaat het bedrijf heten. Mario is dus echt ‘pas ontpakt in Suriname’ en gaat meteen concurreren met SEMC. Waarom ook niet?
Autheur: Roy Wongsodikromo
Mario Willems
Aboenawrokostraat 64
Tel. 08941707