Pas ontpakt, 36
Grote beha’s
Double C is een klein winkeltje dat een beetje verscholen ligt aan de Kwattaweg.
Sinds januari hoeven vrouwen met een grote cupmaat niet meer naar het buitenland voor hun beha’s: Double C is here to stay.
Eigenaresse Carla Creebsburg is een flinke, goedlachse vrouw. “Ik vind het niet geloofwaardig als je als winkel voor grote maten een slank meisje achter de kassa zet.” Double C heeft de naam te danken aan Carla’s initialen, met een knipoog naar cupmaat CC. “Maar er zijn er niet veel die dat zien”, zegt ze lachend. In haar winkel verkoopt ze lingerie voor vrouwen met grotere borsten, voor wie in andere winkels in Paramaribo vrijwel geen lingerie te krijgen is. Creebsburg: “Het gros van de vrouwen dat hier in Suriname loopt, draagt de verkeerde beha. Toen ik hieraan begon, heb ik geen marktonderzoek gedaan: ik wist dat de tijd hier rijp voor was. Een tijdje geleden kreeg ik een klant in de winkel die verzuchtte: ‘Waarom ben ik hier nooit aan begonnen?’ Er is blijkbaar echt behoefte aan.”
Carla heeft 32 jaar in Nederland gewoond. “Dat was een mooie tijd waar ik heel veel mooie dingen heb meegemaakt, maar voor alles is een tijd.” Met haar betrekking aan het pand aan de Kwattaweg is de cirkel weer rond: ze is er geboren en opgegroeid. Nu is ze weer terug, nadat ze het pand een flinke renovatie en opknapbeurt heeft gegeven. “Ik heb alles uitbesteed hoor, maar ik heb wel heel duidelijk gemaakt wat ik wilde, hoe mijn ideeën waren.”
Het is snel gegaan: twee jaar geleden kreeg ze het idee voor de winkel. Eind januari opende de winkel zijn deuren. Daarmee heeft Carla van haar hobby haar werk gemaakt. “Ik ben een echte liefhebber van lingerie. Het is m’n hobby: ik moet mezelf altijd inhouden om niet te veel te kopen als ik langs een lingeriezaak loop.” Daarbij: ze vindt het mooi. “Mensen vroegen me wel eens waar ik me zo druk om maakte: lingerie ziet toch niemand. Maar ik vind het juist erg belangrijk: in goede lingerie voel ik me mooi en sexy. Het is echt iets voor mezelf.
“Het valt me op dat winkels in Suriname vaak heel erg donker, somber zijn. Dat wilde ik met mijn winkel voorkomen.” Carla geeft toe dat het erg donker is wanneer je door de etalage naar binnen kijkt. “Maar eenmaal binnen merk je dat het echt een stuk lichter is.” Achter de toonbank hangt een poster van twee opengevouwen Boeddhahanden. Carla: “Net als heel veel andere elementen in en rond de winkel, was dit ook een gevoel: ik zag de poster hangen en vond dat die er moest komen te hangen.” Toch ziet ze wel degelijk een diepere betekenis. “De open handen staan voor mij symbool voor het ontvangen van mijn klanten, en de openheid van sommigen van hun. Daar sta ik soms echt versteld van.”
Ze is nog lang niet klaar met haar winkel. “Moet je kijken hoe klein de ruimte is. Ik zou zo graag willen uitbreiden, maar ik heb er hier de ruimte simpelweg niet voor.” Wel is ze bezig om nieuwe producten op de markt te brengen. Creebsburg: “Mijn volgende stap is om beha’s te verkopen voor vrouwen die een borstamputatie hebben gehad.” Ze neemt rustig de tijd voor nieuwe ontwikkelingen, maar: “Ik denk altijd in het groot!”