Pas ontpakt
Grace Drielsma heeft er zin in. Al drie jaar liep ze rond met het idee om een bezorgservice te starten. Nu is haar eigen bedrijf Delivery Service KIK eindelijk een feit. Iedereen die geen zin of tijd heeft om boodschappen te doen of eten af te halen, kan haar bellen. Je moet wel wat te besteden hebben want bezorgen kost ongeveer tien srd, afhankelijk van waar je woont en waar het eten afgehaald moet worden. In haar auto vol stickers scheurt ze naar de winkel of het restaurant om het bestelde vervolgens bij de klant thuis te brengen. In krakend wit KIK-tenue. “Dit concept bestaat al langer in Amerika, maar voor Suriname is deze manier van bestellen helemaal nieuw. Ik ga er patent op aanvragen.”
Het plan om het bedrijf te beginnen begon bij ‘Effe Anders’, dat in handen van Drielsma’s familie is. “Ik nam steeds meer telefoontjes van klanten aan, om er achter te komen of er behoefte was aan het thuisbezorgen van eten. Eigenlijk deed ik zo een marktonderzoek” Ze begon af en toe eten te bezorgen bij de klanten van Effe Anders. “Het geld dat ik verdiende spaarde ik, zodat ik dit tenue, de folders en de bestickering kon betalen.”
Inmiddels bezorgt Drielsma voor ongeveer vijftien restaurants in de stad. “Weet je, ik hou van flink aanpakken.” Het werkt als volgt: de klant belt naar het restaurant de bestelling door. Vervolgens belt het restaurant naar KIK om het eten op te komen halen. KIK brengt de bestelling dan naar de klant. Alle restaurants die meedoen staan op de folder. Voor andere boodschappen bellen mensen rechtstreeks naar KIK om hun bestelling door te geven.
Tot nu toe richtte ze zich vooral op Zuid. “Alle knelpunten heb ik er nu wel uitgehaald. In het begin ervaar je allerlei problemen namelijk. Je kunt ’s avonds in een rustige buurt bijvoorbeeld niet toeteren als je er bent, dat vinden de buren niet leuk. Bij veel klanten is de schel kapot. Hoe breng je dan het eten? De oplossing is om – met het risico van een hondenbeet in je bil – het hek binnen te gaan. Zo waren er meer moeilijkheden in het begin.” Op dit moment is ze al iemand aan het opleiden die Zuid van haar gaat overnemen. “Dan kan ik me richten op de knelpunten van Noord.”
Drielsma is er van overtuigd dat haar bedrijfje zal slagen. “Anderen hebben ook wel geprobeerd om een bezorgservice op te starten, maar dat is nooit gelukt. Dat komt doordat er meestal geen logistiek achter zit. En ja, dan strandt het ergens. Mensen gooien gewoon een briefje of visitekaartje in de brievenbus. Maar kijk, ik heb een mooie folder. Het is duur om te laten maken, maar het werkt wel. De meeste bekendheid krijg ik trouwens niet door de folder maar omdat mensen het doorvertellen aan elkaar. Dat is de beste reclame.”
Tijdens een avond of een dag werken zijn er momenten dat het stil is. “Dat maakt niets uit, want ik heb een tv in mijn auto. Ik zit daar dus lekker te wachten totdat ik word gebeld. En de auto is helemaal toegerust op dit werk.” Ze tovert een opschrijfboekje tevoorschijn uit de zonneklep. “Hier schrijf ik de bestellingen op. Voorin heb ik een lege limonadekrat staan. Daar kunnen bijvoorbeeld de bekers van McDonald’s in staan, dan vallen ze niet om. Door de warmhoudbox in de auto komt het eten altijd warm aan.”
In de toekomst heeft ze nog veel meer plannen. “Dat ondernemen zit echt in me. Als klein kind was ik al bezig met geld verdienen en wat de beste manier is om dat te doen. Dit bedrijf wil ik uitbreiden. Als het goed draait, wil ik me weer met nieuwe ideeën gaan bezighouden.”