Peggy Tjin: Het kakineuze meisje uit Zorg en Hoop – Parbode Sneak Peek
Het kookprogramma Peggy Tjin’s 10-10 Cooking Show is behalve in Suriname nog in vier andere landen te zien. Dagelijks fleurt de presentatrice met Surinaamse roots het tv-landschap van Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten op met haar culinaire vaardigheden. Naast gastvrouw van haar eigen programma, is Tjin ook nog een international foodcritic en was ze in het verleden naast model werkzaam in het Nederlandse onderwijs. Maar het begon allemaal in Paramaribo, in de wijk Zorg en Hoop.
“Ik kom uit een normaal middenklasse gezin. Mijn moeder is een Hindostaanse en mijn vader een mix van Chinees en Creool. Ik heb mijn oma nog echt..ehm zien fon a ton-ton voor haar pindasoep.” Van haar moeder en grootmoeder leerde ze koken en ze absorbeerde de verschillende Surinaamse keukens als een spons. Toen het gezin terwijl Peggy tien jaar oud was verhuisde naar Nederland, vlak voor de Onafhankelijkheid, ging daar weer een culinaire wereld voor haar open. Het gezin ging in Breda wonen. “Ik had geen aanpassingsproblemen. Ik was daar gewoon een kakineus meisje dat op hockey zat.” Tjin belandde later in New York en Madrid voor ze terugkeerde naar Nederland om vervolgens naar New York te vertrekken.
Ze is nu alweer vijftien jaar woonachtig in Manhattan, New York, waar ze de inspiratie heeft opgedaan voor het 10-10-concept. “Het begon tijdens de crisis van de jaren tachtig. We wilden nog lekker en goedkoop eten zonder te vervallen tot junkfood.” Zo bedacht ze, passend bij de New Yorkse levensstijl, gezonde maaltijden die onder de 10 US-dollar per persoon kostten en een bereidingstijd van minder dan tien minuten hadden. “Belangrijk daarbij is een goede voorbereiding en de juiste portionering.” Dat laatste heeft er onder andere mee te maken dat Tjin voornamelijk gebruikmaakt van ingrediënten die biologisch zijn. “Dat wil zeggen zonder hormonen en zonder antibiotica. Biologisch eten is vaak wat duurder, maar het is goed mogelijk als men het in wat kleinere porties verdeeld. Daarnaast verkort je de bereidingstijd als je, zoals ik doe, dus van tevoren bijvoorbeeld alle knoflook pelt, hakt en bewaart onder een laagje olijfolie.”
Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het januarinummer van Parbode.