Pikin Sranan-directeur Dennis Tauwnaar: ‘Kruiden moeten niet als medicijnen worden gepromoot’ – Parbode Sneak Peek
Dennis Tauwnaar, directeur-eigenaar van organic farm Pikin Sranan, houdt zich dagelijks bezig met het telen van kruiden en gewassen en het vervaardigen van levensmiddelen die een bevorderende werking op de gezondheid hebben. Naar zijn zeggen zijn veel burgers gedurende de COVID-19-crisis bewuster geworden van hun gezondheid. “Gezond eten is belangrijk, zodat het lichaam beter bestand is tegen ziekten en kwalen”, betoogt hij.
Door Chiara van Leeuwaarde
Pikin Sranan is gevestigd te Lelydorp en bestaat reeds vijftien jaar. Eerder werd er onder de naam ‘Peking Eenden’ ook aan landbouw gedaan. Toen Tauwnaar moe werd van de giftige, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest die gebruikt worden in de landbouwsector, koos hij ervoor om Pikin Sranan op te richten.
Vóór de COVID-19-pandemie werden er bij Pikin Sranan al verschillende gewassen geteeld ter versterking van het immuunsysteem van de consument. Zo werd door dit bedrijf de moringathee voor het eerst op de Surinaamse markt gebracht. Het product wordt volgens Tauwnaar echter niet optimaal gebruikt. “Het is niet alleen thee ter versterking van het immuunsysteem, maar ook één van de meest gezonde natuurproducten op Aarde. De verse en gedroogde bladeren kunnen in groenten en salades worden gezet. Van de gedroogde bladeren wordt er ook poeder gemaakt. De zaden en peulen kunnen geconsumeerd worden”, legt hij uit.
Op de organische boerderij zijn er nog meer kruiden die goed zijn voor de versterking van de gezondheid en het verhogen van de weerstand. Pikin Sranan produceert onder de naam ‘Bun Sani’ verschillende biologisch geteelde theesoorten waaronder bamboethee, katoenthee, busipapajathee, bittere neemthee, papajabladerenthee, citroengrasthee en marvathee. “Als mens zijn wij gewoon een deel van de natuur”, stelt Tauwnaar. “De natuur waar wij deel van zijn, heeft alles voor onze gezondheid zoals fruit, groenten en kruiden.” Volgens Tauwnaar is de vergelijking tussen coronavaccins en Surinaamse osodresi onnodig.
Lees verder in het septembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar