Pindasoep
De pindaplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, en werd door de Spanjaarden in de zestiende eeuw naar tropische en subtropische gebieden over de gehele wereld verspreid. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn pinda’s geen noten maar peulvruchten. Noten groeien aan bomen, peulvruchten aan planten. De bloemen van de pindaplant bloeien slechts één dag, waarna na een paar dagen uit de verwelkte bloem een stengel tevoorschijn komt die zich in de grond boort. De plant groeit boven de grond, de pinda’s zelf ontwikkelen zich echter onder de grond. Daar ontwikkelt zich een vrucht die uitgroeit tot een peul met zaden, ofwel de dop met pinda’s.
Benodigdheden (voor 4 tot 6 personen)
2 forse kippenbouten
250 gram pindakaas
1 liter water
3 eetlepels olie
1 ui
2 teentjes knoflook
5 korrels lontai
2 bouillonblokjes
1 theelepel ajinomoto
(of ve-tsin)
3 takjes soepgroente
een half blikje kokosmelk
1 theelepel zwarte peper
1 rode pepe
Bereidingswijze
De kippenbouten in kleinere stukken snijden en met de gesneden ui en knoflook in de olie bakken. Voeg de specerijen (lontai, ajinomoto, zwarte peper) toe en daarna het water en de bouillonblokjes. Laat het geheel doorkoken totdat de kip gaar is. De peper (heel laten, niet snijden of stuk koken) in de soep leggen. Voeg nu de pindakaas toe. De soep goed roeren en dan de kokosmelk toevoegen. Laat de soep niet meer doorkoken nadat de kokosmelk erin is gedaan. Op die manier voorkomt u dat er een laag kokosolie op de soep gaat drijven. Tot slot voegt u kort voor het serveren de gesneden soepgroente toe. Serveren met rijst of met geraspte gekookte groene banaan.
Dit was de laatste aflevering van Njang Switi. Later dit jaar verschijnt van de hand van Audrey Karijodjemiko het boek ‘Njang Switi, het leukste kookleesboek van Suriname’.