Plastische chirurgie: veel verder dan het uiterlijk alleen – Parbode Sneak Peek
Hoe belangrijk is een goed uiterlijk? Geen haar op je hoofd, rimpels, een diep geplooide huid, een te kleine neus of een aangeboren afwijking. Menigeen stapt ermee naar de plastisch chirurg. Maar het is niet gezegd dat een operatie per se nodig is om je weer ‘gelukkig’ met je uiterlijk te laten voelen. De patiënt en de chirurg moeten op één lijn zitten bij de beslissing en het resultaat. “Want alleen dan kunnen we van succes spreken”, zegt plastisch chirurg van het Diakonessenhuis, Ildemar Fakkel.
Tekst Arjen Stikvoort
Als klein jongetje was hij gefascineerd door de serie Ben Casey. Een dokter in een knalwitte tandartsjas met mooie ronde knopen. Dat beeld heeft plastisch chirurg Ildemar Fakkel niet meer losgelaten. Dit is wat hij wilde: dokter worden. Behalve de fascinatie voor wijn, lekker eten en koken, speelt het overgrote deel van Fakkels leven zich af in de medische wereld. Tijdens de studie geneeskunde kwam hij tot de ontdekking dat plastische chirurgie de richting is die hem het meeste trok. “Het past gewoon bij mijn karakter. Onderzoekend, nieuwsgierig, en met precisiewerk tot in detail iets voor elkaar krijgen.” Plastische chirurgie omschrijft Fakkel als het herstellen naar vorm en functie. Het is een breed vak dat het hele lichaam, de binnen- en de buitenkant, beslaat. “We zijn niet alleen cosmetisch bezig, maar komen ook in het lichaam.” De chirurg illustreert. “Zo gebruiken we de rechte buikspier om iets op te vullen of om iets aan op te hangen. Of we gebruiken bijvoorbeeld buikvetweefsel bij borstbedekking.” Verder worden er operaties gedaan aan de keel-, neus- en mondholte, worden brandwonden behandeld en worden aangeboren afwijkingen hersteld in de plastische chirurgie”, legt Fakkel uit, die ook wel ingewikkelde borstreconstructie-operaties doet. “We zijn toch niet zo beperkt door de high-tech mogelijkheden die we hier niet hebben. Bijvoorbeeld de electieve microchirurgische operaties zoals bij reconstructieve borstchirurgie, waarbij je vrij weefsel van de ene plek naar de andere verplaatst en waarbij er bloedvatverbindingen worden gemaakt, vinden zelden plaats in onze ziekenhuizen. Maar microchirurgie bij trauma komt vaker voor en is bovendien veel moeilijker. Echter, voor de ingewikkelde high-tech operaties verwijst men door naar het buitenland. We kunnen deze microchirurgische operaties zeker uitvoeren, maar het natraject, het risico op infectie, logistiek, manpower en verbruiksartikelen zijn evenzo belangrijk.”
Mercedes Wijngaarde (49) heeft een dubbele borstcorrectie gehad, nadat bij haar een genetische vorm van borstkanker werd geconstateerd. “In 2017 ontdekte ik een pijnlijke knobbel onder mijn oksel. Een mammografie wees uit dat het om kanker ging.” Ze kon gelijk bij de chirurg terecht.
Lees dit artikel verder in de februari-editie van de Parbode, nu ook digitaal verkrijgbaar