Poku Oso | Conservatorium Suriname – Het briljante openluchtconcept van architect Lindsey van de Wetering – Parbode Sneak Peek
Lindsey van de Wetering studeerde in 2020 als architect af met het bouwconcept Poku Oso, een nieuw conservatorium voor Suriname. Poku Oso moet een toegankelijke, muzikale plek, bij voorkeur in de Cultuurtuin, worden, waarin ons rijke culturele erfgoed wordt tentoongesteld. Van de Wetering won met Poku Oso de Archiprix 2021 (categorie Architectuur) voor best afstudeerproject van Nederland. Dit jaar kreeg ze een subsidie om verder onderzoek te doen naar de gebouwde ruimte in ons land. “Ik heb mensen geïnterviewd en gevraagd mee te fantaseren over de toekomst van Suriname, en hoe deze er ruimtelijk zou kunnen uitzien”, zegt de 31-jarige architecte.
Tekst Redactie Parbode
Wat is je link met Suriname?
“Mijn moeder komt uit Suriname en vertoeft er nog altijd een groot deel van het jaar. Ze werkte in Nederland in de verpleging en nam me vanaf ik een jaar oud was elk jaar mee naar Suriname. We verbleven dan in het huis van oma op het Doekhieproject. Het was altijd mijn tweede huis. Ik speelde dan met de kinderen in de straat, met een van hen heb ik nog heel goed contact, ze is een van mijn beste vriendinnen. Toen ik twaalf was, verhuisde mijn Surinaamse stiefvader naar een huis in de buurt van het centrum, sindsdien pendel ik nog steeds tussen Suriname en Nederland. Ik heb eerst hbo bouwkunde op de Hogeschool van Amsterdam gedaan en na mijn bachelor mijn master architectuur behaald aan de Academie van Bouwkunst. Bijzonder aan die opleiding is dat je zelf op zoek kunt gaan naar een actueel relevant afstudeeronderwerp. Door mijn verbinding met Suriname was het logisch en passend om te zoeken naar een opgave hier.”
Je kwam toen op het idee van Poku Oso als afstudeeropdracht?
“Ja. Ik ben toen met veel mensen in Suriname gaan praten. Door de jaren heen merkte ik dat er geen plek is voor de jeugd om samen te komen en het saamhorigheidsgevoel te stimuleren. Dat was een soort eerste ingrediënt. Ook speelt muziek hier een belangrijke rol. Bij gebeurtenissen binnen de familie, op begrafenissen en huwelijken wordt dagenlang gedanst. De manier waarop muziek beleefd wordt, is bewegen met het lichaam. Via via kwam ik erachter dat Suriname sinds 2011 een conservatorium heeft, maar nog geen gebouw voor het maken van muziek.”
Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode, te koop in de winkel (in Suriname)
Voor informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement, klik op www.parbode.com/abonneren