Portemonnee
Vanaf komende maand gaat het SGS S.A., voorheen Société Générale de Surveillance, de Surinaamse douane weer bijstaan met het controleren van geïmporteerde goederen. Deze internationale organisatie houdt zich bezig met de inspectie van goederen voordat ze verscheept worden en gaat onder meer na of de goederen de waarde hebben die wordt aangegeven op de documenten.
De bedoeling van deze controle door de SGS is officieel om corruptie tegen te gaan in vooral ontwikkelingslanden. Dat je bij wijze van spreken geen goedkoop gemaakte Chinese broek koopt als een Gucci. Of dat een handelaar een auto aangeeft voor USD 4.000 terwijl deze in werkelijkheid US$ 8.000 waard is en de douane dus inkomsten misloopt.
Aardig idee natuurlijk. Een nette manier om meer inkomsten voor de staat te garanderen. Of toch niet zo netjes? Het miljardenbedrijf SGS is zelf meermaals van corruptie beschuldigd. Het kost de Surinaamse overheid trouwens enkele miljoenen euro’s om het project in te voeren, terwijl het maar voor 18 maanden uitgevoerd zal worden. Om die reden was dit project in de jaren ’80 ook al een mislukking; de kosten voor de SGS waren toen vele malen hoger dan de inkomsten. Boze tongen beweren dan ook dat slechts ‘bepaalde personen’ hun voordeel hieruit zullen halen.
Zonder meteen het slechtste te denken over de reden van invoering: het gevolg is hoe dan ook dat alle producten – ook de eerste levensmiddelen – aanzienlijk duurder zullen worden als handelaren opeens meer moeten gaan betalen voor hun spullen. Volgens sommige ondernemers is de paniek al voelbaar. Vandaag is er voor hen een vergadering bij de KKF waarin ze uitleg zullen krijgen over de samenwerking met de SGS S.A.. Voor ons is de grote vraag wanneer we het gaan voelen in onze portemonnee…