Positieve geschiedenis
Er wordt een ‘Historische Atlas’ uitgegeven, zo lezen we vandaag in de Ware Tijd, voor gebruik op de Surinaamse basisscholen en in het voortgezet onderwijs. In het boek wordt de Surinaamse geschiedenis behandeld tegen de achtergrond van de internationale historie. En in dit boek zal president Desi Bouterse ‘positief beschreven worden’, evenals ‘andere grote leiders in Zuid-Amerika’ zoals Hugo Chávez, Daniel Ortega en Simon Bolivar. Volgens coördinator Kenneth Lo-A-Njoe zijn hierover al gesprekken gevoerd met de president, en die staat er hélemaal achter!
Gunstjes, wat een verrassing zeg. Wij hadden toch verwacht dat de president zou zeggen: “Maar meneer Lo-A-Njoe, hoe komt u hierbij!? U kunt mij toch niet positief willen belichten in een geschiedenisboek? Dat bewaart u maar voor mijn biografie hoor, een geschiedenisboek hoort in de eerste plaats objectief te zijn. De mensenrechtenschendingen waaraan wij ons schuldig zouden hebben gemaakt, horen óók vermeld te worden in een geschiedenisboek. Gaat u maar weer uw huiswerk maken!”
Het was zo’n mooi idee om een Historische Atlas uit te geven waarin de geschiedenis van Suriname nu eens werd behandeld vanuit Surinaams perspectief, en niet vanuit koloniaal perspectief. Maar als het weer wordt misbruikt om de geschiedenis te vervalsen, schiet ook deze poging zijn doel voorbij.