Post Kankantri: Geluksexemplaar – Parbode Sneak Peek
We prijsden ons gelukkig dat de waterkoker pas na ruim twee jaar stukging. Best een ernstige vorm van normvervaging om je gelukkig te prijzen met een huishoudelijk apparaat dat slechts twee jaar meeging. Maar dat is nu eenmaal de harde consumentenrealiteit in Suriname, waar ‘garantie’een vies woord is.
Tekst Iwan Brave
Bij de buurtsupermarkt kocht ik een nieuwe waterkoker, maar die deed het al na drie weken niet meer. Dan toch maar naar het gerenommeerd warenhuis waar we dat geluksexemplaar hadden gekocht. ‘Als u tien procent extra betaalt, krijgt u drie maanden garantie’, zei de winkelbediende gul. ‘Nee dank u’, zei ik, ‘want deze apparaten gaan meestal uitgerekend na die periode stuk’. En dat gebeurde dan ook, waarna ik ons ‘geluk’ beproefde bij een ander gerenommeerd warenhuis. Daar bood men geen enkele garantie. Volstaan werd met de gebruikelijke demonstratie dat de waterkoker het deed. ‘Als hij stuk gaat, kunt u hem bij onze serviceafdeling laten repareren’.
Binnen twee maanden was het al zover. Ik moest dertig SRD ‘onderzoekskosten’ vooruitbetalen om na een week te horen dat het ‘niet meer te repareren’ was. Drie waterkokers in nog geen jaar werd mij echt te gortig. Ik besloot hierover een boze post op Facebook te plaatsen, waarbij ik de twee warenhuizen bij naam noemde. Dat leverde niet alleen veel bijval op.
Want niet lang daarna belde een van de warenhuiseigenaren mij op. Het werd een weerstandsgesprek. ‘Jammer dat je het zo op Facebook plaatst en ons niet in de gelegenheid hebt gesteld die waterkoker te repareren’. Volgens hem streefden ze ernaar producten zo ‘betaalbaar mogelijk’ te houden. Het zal wel, maar kom liever met duurdere kwaliteitsproducten die we desnoods op afbetaling moeten kopen.
Lees verder in het februarinummer van de Parbode