Producer Diztortion op zoek naar zijn roots in Suriname
De muziekproducer Diztortion, wonend in Londen, heeft Suriname bezocht om op zoek te gaan naar zijn Surinaamse roots. Als Nederlands geboren talent maakte hij grote hits zoals Tango, Stylo G’s, Soundbwoy en Lethal Bizzle 2015 club smash. Hij bezocht ons land om nieuwe muziek te maken met lokale muzikanten en om de Surinaamse cultuur te herbeleven.
Wat waren je eerste indrukken?
Na een negen uur durende vlucht naar het kleinste onafhankelijke land in Zuid-Amerika, dat ik sinds 1999 niet had bezocht, gingen we direct naar Paramaribo en hingen we de toerist uit. We bezochten de oude houten koloniale gebouwen in het centrum van de stad, en we aten in Roopram, wat naar mijn mening op een Indiase McDonalds lijkt. Dat was nice.
Ik ben ook naar de Hendrik School geweest, waar vierhonderd studenten kwamen om naar me te luisteren. Ik sprak over de manier waarop muziek levens kan veranderen. Ik was met de 17-jarige Surinaamse zanger Adika, die met mij werkte aan mijn Homelands residentie, en de filmploeg van de Paramaribo Nieuws team. Iedereen kende hem wel, maar mij als producer niet, ondanks dat de remix Fester Skank heel populair is in Suriname.
Heb je Surinamers kunnen inspireren?
Ik heb een workshop gehouden met twintig jonge muzikanten, om een aantal beats te maken op muziek. Het is interessant als ideeën worden uitgewerkt tot echte muziekklanken en ritmes. Ik wilde laten zien dat je niet veel geld nodig hebt om muzikant te zijn. Een laptop, passie en hard werken is genoeg.
Heb je familie bezocht?
We hebben een documentaire gemaakt en mijn familie bezocht. Van mijn moeders kant wonen er nog steeds familieleden in het huis van mijn opa, die gebouwd is op Saramacca. De familie van mijn vader wonen in Nieuw-Nickerie, maar sommige wonen ook in Paramaribo. Surinaamse mensen delen wat ze hebben, en ze blijven maar eten brengen. We eindigden de dag met een drumsessie met een lokale jeugdgroep. Het waren echte drums, geen digitale.
Ben je geïnspireerd door de Surinaamse muziekstijl?
Ja. Na die dag wilde ik mijn mijn emoties omzetten in muziek. Ik ging naar de studio om te werken met Adika en lokale muzikant Tjatjie Bel. Het was de eerste keer dat Tjatjie en Adika samenwerkten. Ik had veel ideeën en werkte ze uit. Er was een goede vibe tussen ons drieën en we hadden sterke ideeën. We hebben samen een frisse, jonge, bouncy track gemaakt, in Surinaamse stijl.
Wat heb je de laatste dag gedaan?
We gingen door het centrum wandelen langs de kathedraal en een prachtige synagoge en een moskee. We eindigden in de grote overdekte Centrale Markt aan de Waterkant. Ik moest denken aan mijn vader en hoe hij hier altijd liep om ingrediënten te kopen. De reis heeft mijn liefde aangewakkerd voor Suriname en ik weet dat ik zal er snel weer terug te gaan.
Bron en foto: The Voice UK