Rechtenstudente Kamenie Bhagoe studeerde af op inbeslagname 19,5 miljoen euro – Parbode Sneak Peek
Het was sinds april 2018 het onderwerp van menig tafelgesprek: de Nederlandse Staat die de geldzending van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) van 19,5 miljoen euro in beslag nam van de Staat Suriname. De inbeslagname hield onze toch al slecht draaiende economie (nog meer) in een wurggreep. Het financiële verkeer raakte sterk ontregeld met alle gevolgen van dien voor de ondernemers en de burgerij. De 25-jarige Kamenie Bhagoe, studente Rechten aan de Anton de Kom Universiteit, maakte er haar afstudeeropdracht, thesis, van.
Tekst Arjen Stikvoort
Op 17 april 2018 werd de geldzending door de douane op Schiphol in beslag genomen, vertelt Bhagoe. “Suriname kreeg direct het stempel ‘narcostaat’. Bovendien werd de Centrale Bank van Suriname ervan beschuldigd dat ze via deze weg aan grove witwaspraktijken deed. Als geboren en getogen Surinamer vond ik dit onacceptabel en minstens het onderzoeken waard.”
Talloze vragen rezen bij de rechtenstudente. Kan en mag deze inbeslagname door een ander land? Geniet de Staat Suriname geen staatsimmuniteit? Zijn er ook andere landen die met zulke juridische zaken van zo’n grote importantie te maken hebben gehad? En hoe zit dit juridisch eigenlijk in elkaar?
Bhagoe kreeg begeleiding van strafrechtdocent meester Jimmy Kasdipowidjojo. “Hij gaf mij slechts de rode draad van het te starten onderzoek. Maar ik moest zelf kunnen aantonen of de inbeslagname wel of niet rechtmatig is. Een absolute uitdaging.”
Harde leerschool
De kennis en kunde voor haar grootschalig onderzoek deed Bhagoe in de praktijk op bij Naarendorp Advocaten. Het advocatenkantoor kon haar bijstaan, omdat het kantoor juridisch adviseur was voor de CBvS over de inbeslagname.
Lees dit artikel verder in de aprileditie van Parbode, ook digitaal verkrijgbaar