Renate Wouden-Bhugwandass: ‘BBGO is op mijn pad gekomen’ – Parbode Sneak Peek
De gedreven 72-jarige Renate Wouden-Bhugwandass is sinds 2014 voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO). Ze zegt er geen seconde spijt van te hebben dat het werk voor gepensioneerde landsdienaren op haar pad is gekomen. “Ik ben blij en trots dat het op mijn weg is gelegd. Een van mijn doelen om meer bekendheid aan de organisatie te geven, zodat beter gewerkt kan worden aan het welzijn en de welvaart van de doelgroep, is al gerealiseerd.”
Tekst Steven Seedo
Wouden zegt dat het ook aardig gelukt is het standaardbeeld van een 60-plussersorganisatie weg te werken. De realisatie in 2020 van een splinternieuw bondsgebouw is het toonbeeld van hoe de groep gezien wil worden. “Deze groep werd gezien als oudjes die met een rollator lopen, met hun gezondheid sukkelen en niet flexibel zijn. Nu weet men beter.” De organisatie is volgens de huidige BBGO-voorzitter gegroeid van tweeduizend naar 4700 leden. Door de COVID-19-pandemie kon men geen activiteiten ontplooien, anders had de organisatie zelfs de zesduizend gehaald. Het seminar ‘De plaats van de ouderen in de samenleving’ dat in maart 2018 werd gehouden, de uitgave van het BBGO-magazine, een eigen televisieprogramma en de opening van een bibliotheek, ziet Wouden als enkele van de gerealiseerde hoogtepunten tijdens haar voorzitterschap. Verder heeft ze gewerkt aan decentralisatie waarbij in Wanica, Commewijne, Coronie en Nickerie commissies werden geïnstalleerd, die activiteiten met de leden in desbetreffende districten organiseren.
“De situatie van ouderen is niet wat het moet wezen, het is geen onbezorgde ‘oude’ dag”, stelt Wouden. “Ouderen zijn mensen en hebben dus rechten. Deze staan in het OAS-document ‘De rechten van de ouder wordende mens’.” Ze schetst een beeld van de situatie van de ouderen in de bejaardentehuizen: “Er is onvoldoende controle van de overheid in de tehuizen, die soms in woonhuizen zijn gevestigd. Sommige hebben een piepkleine ruimte waarvoor betaald wordt in vreemde valuta. Er zijn geen activiteiten in die tehuizen. De senioren zitten de ganse dag te nietsen.”
Lees dit artikel verder in het aprilnummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren