Resocialisatiebeleid hoog op agenda Korps Penitentiaire Ambtenaren – Parbode Sneak Peek
Politiestatistieken tonen aan dat de criminaliteit een stijgende lijn vertoont. Zo was er in 2020 een toename van ruim 77 procent van het aantal levensberovingen in vergelijking met het jaar daarvoor. Daarnaast baart het hoge percentage draaideurcriminelen grote zorgen. Volgens Joyce Pané-Alfaisi, waarnemend korpschef van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), ligt het recidivecijfer tussen de veertig en zestig procent. Een van haar speerpunten is dan ook het terugbrengen van recidive door een beter resocialisatieplan. “Ik wil samen met anderen binnen het korps werken aan het resocialisatieproces en het imago van KPA verbeteren”, betoogt de in mei benoemde functionaris.
Tekst Valerie Fris
Doordat het onder meer schort aan adequate resocialisatie, is recidive een hardnekkig probleem in Suriname. ‘De verdachte is naar verluidt een oud-bekende van de politie die niet lang terug in vrijheid is gesteld’, is in dit verband een veelgebezigde zinsnede in politieberichten. Joyce Pané-Alfaisi, de hoogste baas bij het KPA, beseft dat resocialisatie niet altijd makkelijk gaat, vooral omdat vele gedetineerden aan ‘fast money’ willen komen. Pané wil daarom bijvoorbeeld bedrijven in kaart brengen die ex-gedetineerden aan een baan willen helpen, ondanks hun verleden. “En laten we eerlijk zijn: son leysi ai pori, maar er zijn genoeg ex-gedetineerden die wel willen veranderen. Niet iedereen is voor verandering vatbaar maar er zijn er, die echt wel willen.”
Trainingen
Reeds in het gevang wordt de gedetineerden een vak aangeleerd dat ze, nadat zij hun straf hebben uitgezeten, verder kunnen gebruiken om aan inkomsten te komen.
Lees verder in het septembernummer van de Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren