Rijstonderzoeker Nareen Gajadin: ‘Binnen tien jaar verdubbeling productie’ – Parbode Sneak Peek
Er zijn enorme uitdagingen om rijst als belangrijkste landbouwgewas van Suriname concurrerend te houden, vooral omdat verwacht wordt dat binnen tien jaar een verdubbeling zal plaatsvinden van de rijstproductie. Dat stelt Nareen Gajadin (44) die een afstudeeronderzoek deed naar het effect van de prijs-kosten quote op de rijstproductie in Suriname. Gajadin werd daarmee de zevende persoon die afstudeerde van de Master of Science opleiding Research Methods aan het Institute for Graduate Studies and Research.
Tekst Lisanne Waridjan
Nareen Gajadin is geboren en getogen in Nickerie. In 2004 behaalde hij zijn bachelor in Agrarische Productie (oriëntatie landbouw) op onze universiteit. Vanaf dat jaar tot en met 30 juni 2020 werkte hij bij het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum in Nickerie. Sinds 1 juli 2020 is hij als landbouwkundige verbonden aan de Baitali Group in Nickerie. Naast deze werkzaamheden volgde Gajadin de masteropleiding Research Methods. Die opleiding rondde hij af met de thesis ‘Het effect van de prijs-kosten quote op de rijstproductie in Suriname. Een modelmatige benadering voor de periode 1954-2019’. Volgens Gajadin was dit onderzoek van belang, omdat de Surinaamse economie momenteel wordt geleid door de delfstoffensector en een bijdrage van slechts enkele agrarische producten. De primaire exporteconomie bestaat momenteel voor 88 procent uit de mineralensector. “Rijst als belangrijkste landbouwgewas van Suriname staat voor grote uitdagingen om concurrerend te blijven”, zegt hij.
Het onderzoek
In de periode 1954 tot 2019 heeft de Surinaamse rijstsector hoogte- en dieptepunten gekend. Uit de data die hierover beschikbaar zijn, kunnen door middel van modellen ontwikkelingen voorspelbaar worden gemaakt.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar