ROM-minister Silvano Tjong-Ahin: ‘Oliedollars blijven niet vloeien’ – Parbode Sneak Peek
Net nu Suriname olie heeft gevonden groeit de lijst van landen, banken en bedrijven die (willen) stoppen met nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen. Silvano Tjong-Ahin, minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, neemt een ander standpunt in en pleit op de COP26 in Glasgow voor de ontwikkeling van onze oliebronnen: “Wij willen ook verdienen aan onze fossiele brandstoffen, net zoals grote landen dat voor ons hebben gedaan.”
Tekst Zoë Deceuninck
“Heel veel landen zijn er voorstander van om nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen stop te zetten. Dat is voor ons een zorgpunt”, zegt Silvano Tjong-Ahin, die als vakminister aanwezig was op de meest recente, 26ste UN Climate Change Conference of the Parties (COP26) in Glasgow, Schotland. Dat de minister van Milieu voorstander is van de olie-ontwikkelingen voor de kust is bijzonder. De verbranding van fossiele brandstoffen is de grootste oorzaak van de wereldwijde klimaatopwarming en vormt een bedreiging voor mens en milieu. Klimaatverandering laat ook Suriname niet onberoerd. Langdurige droogte, stijgende temperaturen, overstromingen en omvangrijke kusterosie (het verdwijnen van land door opkomend zeewater) veranderen de manier waarop we moeten leven en organiseren. Toch kijkt zowel de regering als het grootste deel van de Surinaamse bevolking reikhalzend uit naar het moment waarop de eerste olievaten in 2025 van de band rollen. De bijhorende oliedollars moeten Suriname uit de armoede halen. Althans, zo luidt de belofte. De rest van de wereld kijkt ondertussen verder dan olie, en investeert steeds meer in duurzamere, schonere energiebronnen. Volgens nieuwe schattingen van de Organisatie van de olie-exporterende landen (OPEC) zal de vraag naar olie al rond 2030 haar hoogtepunt bereiken en gaan afvlakken, 20 jaar eerder dan verwacht.
‘Hell no’
“Er is nu definitief een intentie om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen, dat staat buiten kijf. Wanneer het eraan komt weten we niet, maar het komt eraan”, zegt Tjong-Ahin, die in zijn kantoor in Paramaribo terugblikt op de COP26. Voor zover de minister ervan op de hoogte is, is aan Suriname (nog) niet expliciet gevraagd om zijn olie in de grond te laten zitten. Vicepresident Bharrat Jagdeo van buurland Guyana, dat inmiddels grotere olievoorraden heeft ontdekt dan Mexico, heeft die vraag al ontvangen.
Lees dit artikel verder in het maartnummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (online) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren/