Ronald Snijders Extended Funk Band
Als Ronald Snijders met iets nieuws komt, begint het altijd plezierig te gonzen in de periferie van muzikaal Paramaribo. Het maakt niet uit dat de zelfbenoemde meest swingende fluitist der lage landen al sinds de jaren zeventig in Delft woont, zijn naam en faam zijn nu eenmaal dusdanig dat hij voor altijd één van ons blijft. Zeker als er wat te melden valt. Laat ze in Nederland maar denken wat ze willen, iedereen die er een beetje verstand van heeft begrijpt dat die ijzersterke pokoes van een echte Srananman komen.
Met gezond chauvinisme is niks mis, ook niet wanneer het wat de subjectieve kant op gaat. In dit geval is het alleen jammer dat het de man én de band in kwestie al snel te kort doet. De Ronald Snijders Extended Funk Band overschrijdt namelijk muzikale en geografische grenzen op een dermate vloeiende en natuurlijke wijze, dat er geen sprake meer kan zijn van Suriname of Nederland alleen. De term World Music dekt de lading waarschijnlijk nog het beste en dan World Music in de categorie excellent met een hoofdletter E.
Hoewel de cd in kwestie is gecomponeerd, geschreven, geproduceerd, gemastered en uitgegeven door Ronald Snijders, zal hij ongetwijfeld zelf de eerste zijn om te stellen dat het vooral een product is, het eerste product, van de Ronald Snijders Extended Funk Band. Het album is opgebouwd uit mooie gevarieerde nummers vol met continue contrasten. Afrikaanse Caribische funk tegenover Amerikaanse, riet tegenover koper, de kracht van het collectief versus de solistische human beatbox. Letterlijk Music versus Music. Contrasten die echter geen enkele keer zelfs de indruk dreigen te wekken van een onsamenhangende potpourri. Na beluistering van het hele album kun je zelfs als leek concluderen dat alles perfect past.
Mocht er nog iemand twijfels hebben over het talent en de kennis van Ronald Snijders om composities van wereldklasse te maken, dan is die met dit album voorgoed genezen. Collega-muzikanten en muziekliefhebbers wisten dat natuurlijk al lang. Ronald Snijders won in 1973 (!) op 22-jarige leeftijd het prestigieuze NOS Jazz Concours in Laren en was op slag een begrip in de wereld van de lichte muziek. Meer dan drie decennia en optredens op alle denkbare toonaangevende festivals later zit het met de artistieke erkenning dan ook wel goed. Met de bekendheid bij het grote publiek en de daar mee gepaard gaande financiële waardering zal dat minder het geval zijn. Ronald Snijders is een genie en maakt muziek voor liefhebbers en kenners.
Hoewel van harte gegund, is het eigenlijk intriest dat Jan Smit en Damaru in een week meer verkopen dan Ronald Snijders, met of zonder Extended Funk Band in een heel jaar. Het zal hem zelf weinig uitmaken, maar na zoveel jaren werk en evenveel muzikale hoogstandjes wens je de, aan de Vrije Universiteit in Amsterdam afgestudeerde, doctorandus etnomusicologie een internationale sterrenstatus met bijbehorende bankrekening, uitverkochte stadions en een wereldwijd brede erkenning zonder meer toe. Mocht dit uitblijven, wat gezien de smaak van het grote publiek nu eenmaal niet ondenkbaar is, dan is het in elk geval heel snel tijd voor een Ronald Snijdersplein of -straat ergens in Paramaribo. Uiteindelijk is hij één van ons en volgen er hopelijk nog veel meer van dit soort juweeltjes. Bijna zestig en swingen als een tierelier. Grand daddy has a brand new pigbag!