Ronald Snijders: nieuwe muziekontwikkelingen herhalen het oude – Parbode Sneak Peek
‘Tovenaar op de fluit’ Ronald Snijders (67), geboren in Paramaribo als zoon van wijlen de bekende musicus Eddy Snijders, is een van de meest gewaardeerde muzikanten in Nederland.Als jongen van zevenspeelde hij al dwarsfluit, zijn hoofdinstrument. Behalve aan componeren en fluit spelen, wijdt Snijders zijn tijd aan schrijven.
Hij is gevraagd om dit jaar zijn artistieke medewerking aan de Nationale Taptoe 2019, die op 27, 28 en 29 september in de Rotterdamse evenementenhal Ahoy wordt gehouden. Zijn inbreng zal bestaan uit Surinaamse muziek. Ookwerkt Snijders aan een project met het Nederlandse ´Jazz Orchestra of the Concertgebouw´. Maar dit is niet alles: “Ik ben bezig veel muziek te schrijven voor kinderen en wil mijn kasekoscriptie in boekvorm uitbrengen. Verder heb ik plannen om dit jaar mijn muziek meer digitaal beschikbaar te maken. Ik heb al vijftig platen en cd’s uitgebracht.”
De laatste tien jaar speelt Snijders niet meer in op de nieuwe ontwikkelingen van de muziekindustrie. Niet dat hij niet kan of niet wil, maar de musicus merkt al geruime tijd dat veel ontwikkelingen die men nieuw noemt, herhalingen zijn van wat hij al kent.“Veel muziek uit de jaren zeventig wordt gebruikt als grondslag voor rappers en bepaalde vormen van jazz. Dus het is in zoverre nieuw dat er op een andere manier naar wordt gekeken. Voor mij is het een herhaling van wat ik al ken. Er zullen wel nieuwe dingen bij zijn, hoor, maar het is niet meer echt verrassend voor mij”, merkt hij op.Wat Snijders blijft de laatste tijd vooral om zich heen kijken, zijn eigen stijl uitwerken en eigen nieuwe ontwikkelingen zoeken. “De ontwikkelingen in de Surinaamse jazz gaan door, met Braziliaanse jazz idem dito. Ik componeer heel veel Braziliaanse muziek waarin ik allerlei vernieuwingen enzo doorvoer.”
Lees het hele artikel in de aprileditie van Parbode.