Ronald Snijders wil zijn tentoonstelling graag in Suriname houden – Parbode Sneak Peek
Begin juli vond in Delft de opening plaats van de unieke overzichtsexpositie Made for Music over de bekende Surinaams-Nederlandse fluitist/componist Ronald Snijders. Snijders, die trots is op zijn Surinaamse roots, wil graag dat zijn grote expositie ook in zijn geboorteland Suriname wordt gehouden. “Het is gewoon goed nieuws over mij en dat mag getoond worden in een leuke sfeer. Er zijn muzikanten te zien met wie ik heb samengewerkt”, vertelt Snijders.
Tekst Steven Seedo Beeld Raúl Neijhorst
Snijders merkt op dat hij vooral goede herinneringen heeft aan de jaren 70. Hij meent dat de mooiste muziek uit die periode afkomstig is. “Stevie Wonder is toen groot geworden en de jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist Miles Davis brak op een andere manier door. Ik maakte in die periode kennis met leuke nieuwe instrumenten en bracht mijn platen in eigen beheer uit.” In de jaren 70 zijn er veel prachtige vernieuwingen in de muziek geweest. De kasekomuziek brak in Nederland door met Lieve Hugo en later de groep The Exmo Stars. Snijders’ nieuwste album heeft dan ook als titel 70 gekregen. Op de plaat die op Snijders’ 70ste geboortedag is uitgebracht, staan er zeventien songs waaronder twaalf nieuwe. Topmuzikanten zoals Walther en Eddy Muringen, Andro Biswane, Lesley Joseph, Ishaq van Niel, Robby Alberga en Eddy Veldman hebben een bijdrage aan het album geleverd. Er zijn nummers waarbij de fluitist en componist alle instrumenten zelf bespeelt, zoals Tribute to Chick Corea en Michael Slory waarin hij ook de zang doet. Het origineel van Soul Believer, zijn nummer 1-pophit bij Radio Apintie toen hij achttien jaar oud was, staat er ook op.
Snijders legt uit dat er tijdens de expositie in zijn woonplaats Delft een relatie met de Surinaamse muziek wordt gelegd, waaronder met zijn vader Eddy Snijders, die componist, dirigent, muziekpedagoog, fluitist, klarinettist en kornettist is geweest. Tijdens de tentoonstelling worden er filmfragmenten vertoond en zal, met behulp van Hans Prade junior, de expositie Made for Music in virtuele 3D-vorm te zien zijn via internet.
Lees verder in het oktobernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar