Rumas-directeur Emmy Hart: ‘Heel wat jeugd kan geen jeugd zijn’ – Parbode Sneak Peek
Het geluk is nog steeds af te lezen op haar gezicht. Eind januari ontving Emmy Hart (65) de Rotary Vocational Excellence Award (RVEA) voor haar werk met de Surinaamse jeugd. “Het heeft me doen stilstaan bij het werk dat ik doe voor de Surinaamse samenleving en dat het gewaardeerd wordt”, vertelt ze met een glimlach. Voor Hart is het tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt voor de Surinaamse jeugd.
Door Laura de Pauw
“Hoe ik me voel?”, lacht Hart. “Ik ga je eerlijk zeggen, ik voel me altijd goed. Bij Rumas is werken een hobby en als je je hobby doet, heb je altijd pret.” Rumas (Reik uit naar más (Spaans voor ‘meer’)) is een stichting die jongens met moeilijkheden begeleidt. De nationale erkenning door de RVEA wakkert het enthousiasme aan bij alle medewerkers van Rumas. “Iedereen was zo blij dat ze met heel veel nieuwe ideeën kwamen”, vertelt Hart lachend. “We gaan gewoon door, maar hoe we doorgaan, is wel veranderd. We gaan kijken wat we binnen Rumas nog meer kunnen doen voor het Surinaamse volk. We willen iets voor meisjes doen, los van de jongens. We merken dat meisjes ook hulp nodig hebben. We hopen dat God ons gebed aanhoort om verder uit te groeien tot een toonaangevende stichting.”
Jongeren van nu
De organisatie herdacht augustus vorig jaar haar tweede lustrum. Volgens Hart is de jeugd van nu moeilijker te begeleiden dan toen ze begon. “Ze hebben meer tools in handen om gekke dingen te doen. Ze willen veel meer geld verdienen, maar zijn niet naar school gegaan. De jongeren dulden geen tegenspraak van de baas, dus het is moeilijk om ze zo in een baan te plaatsen.” Volgens Hart heeft het te maken met een gebrek aan rolmodellen en een stabiele gezinssituatie. “Heel wat jongens die bij ons komen, hebben geen papa thuis. De papa is dood, ergens anders of bij een andere vrouw.”
“De jongens die bij ons komen, worden gedreven door een soort agressie tegen ouders, leerkrachten en anderen. Dat stukje verleren we ze en ze leren vergeven en opnieuw beginnen”, legt Hart uit. Via sport leert Rumas de jongens resultaatgericht werken, discipline en respect hebben, communiceren en meer. Deze methode heet A Ganar en is ontwikkeld door Pelé, de bekende Braziliaanse voetballer. “Het is een hele mooie methode om dit soort jongeren weer op hun plek te krijgen.”
Politieke verantwoordelijkheid
Met Rumas heeft Hart al heel wat jongens geholpen, maar ze hoopt dat de overheid ook haar rol opneemt.
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode