Sabi Suriname – Parbode Sneak Peek
Een Surinaams spreekwoord luidt: ‘Wan no sabi kan tron wan sabi’. Letterlijk vertaald: ‘Een niet weetje kan een wel weetje worden’. En dat is precies wat er in Sabi Suriname gebeurt, een tentoonstelling in het Amsterdamse Tropenmuseum Junior.
Tekst Ko van Geemert
Dit is het uitgangspunt van de tentoonstelling: er wordt gesuggereerd dat er een bijzondere ontdekking gedaan is onder het Tropenmuseum. Op verdieping -7 in het Surinamedepot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen, een wereld vol pratende voorwerpen en activiteiten. Overal is van alles te doen en kom je veel te weten over Suriname, de band met Nederland en hoe Suriname met de wereld is verbonden.
Er wonen ruim drie generaties Surinamers in Nederland. Toch is er weinig kennis over Surinae. Een bezoek aan Sabi Suriname geeft een beeld van onze gedeelde koloniale geschiedenis, van de Surinaamse cultuur in Nederland én van een land waar Nederlands wordt gesproken en waar de bevolking herkomst heeft in vier continenten. Tropenmuseum Junior kiest altijd voor een onderwerp dat stimuleert tot een open blik op de wereld.
Geïnteresseerde kinderen (tussen 6 en 13 jaar) kunnen de onbekende wereld onder het museum bezoeken onder begeleiding van speciaal hiervoor opgeleide medewerkers, mati’s, vrienden, allen met een Surinaamse achtergrond.
Pratende objecten
Ze varen mee op een pratende boot door het binnenland en spelen het Wat-is-waar?-spel over de bosapotheek, een keukenhuisje, een verentooi en inheemse dierenbankjes. In de Toko doen ze boodschappen voor een heerlijk Surinaams gerecht. In Studio Dansi leren ze van een instrument hoe ze muziek kunnen maken en er wordt gedanst en gezongen.
In het Verhalenhuis vertellen vier historische Surinamers – Anton de Kom (in 1934 schrijver van Wij slaven van Suriname), Boni (Marronleider in het einde van de 18de eeuw), Tetary (Hindostaanse verzetsstrijdster tegen contractarbeid eind 19de eeuw) en Elisabeth Samson (vrij geboren en steenrijke zakenvrouw in het midden van de 18de eeuw) – hun verhaal over het verzet tegen koloniale machthebbers.
In deze Wereld achter de Dingen kunnen levenloze zaken praten.
Het hele artikel is te lezen in het decembernummer van Parbode