Samenleving: De vlindertuin in Lelydorp: de natuur stopt niet bij corona – Parbode Sneak Peek
Hij maakte zijn jongensdroom waar. Veel bloed, zweet en tranen gingen in zijn unieke vlinderpark in Lelydorp zitten. De natuur zit diep in zijn hart geworteld. Van niets iets maken, is zijn grootste passie. Het liefst doet hij dat in en met de Surinaamse flora en fauna. “Maar het nieuwe corona is ook natuur”, zegt Ewout Eriks, bedenker, eigenaar en topkweker van het Neotropical Butterfly Park dat hij samen met zijn vrouw Amira opzette. COVID-19 verraste hen onaangenaam. Hoe binnen enkele dagen het gevreesde virus het vlinderimperium vleugellam legde.
Door Arjen Stikvoort
Eriks schudt droevig zijn hoofd. “Het is een understatement als je zegt dat het coronatijdperk een moeizame periode is.” Zijn productie liep van 100 naar 0 procent. De vlinderkweker exporteert tweewekelijks zijn poppen naar Europa en de Verenigde Staten. Maar nu even niet. “De vlinderpoppen bestemd voor instituten over de gehele wereld gaan op passagiersvluchten mee, omdat de omvang en het gewicht van de vlinderpoppen te verwaarlozen is. Bovendien behoeven ze een uiterst zorgvuldige behandeling in transport. Maar als dat van de ene op de andere dag stil komt te liggen vanwege een sluiting van het luchtruim, val je hard.” Behalve een streep door de exporten, komen er ook geen toeristen meer, die naast zijn vlinderkwekerij ook de vlindertuin niet meer kunnen komen bezoeken. Het is een keiharde les die volgens de ondernemer niet zo simpel is op te lossen.
Natuur van jongs af aan
Eriks kreeg de liefde voor de natuur mee van zijn vader. “Het is er met de paplepel ingegoten. Of je nu wilde of niet”, lacht hij. In zijn jonge jaren groeide hij op in Suriname en vertrok in 1990 naar Nederland voor zijn studie tropische landbouw agricultuur. Met zijn diploma op zak keerde hij in 1996 terug naar het groenrijke en tropische Suriname. In dit land, uitermate geschikt voor de kweek van vlinders, zou hij zijn droom eindelijk gestalte kunnen geven. “Ik ben gek op de natuur en Suriname is een prachtig land met een overweldigende natuur. Van jongs af ben ik een bezige bij. Vlinders hebben me altijd aangetrokken en ik ben me erin gaan verdiepen. Ik kon met financiële hulp van de bank ons Butterfly Park opzetten, gericht op eigen kweek en export. Wat wil je nog meer?” Maar dit ging niet zonder slag of stoot. Het kostte Eriks ruim twee jaar voordat hij in 1998 de eerste export van vlinderpoppen naar Europa kon realiseren.
Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode