Samenleving: NAKS-voorzitter Siegmien Staphorst – Parbode Sneak Peek
In november 2019 werd de iconenkalender voor het jaar 2020 gepresenteerd. Deze kalender bevat per maand een Surinaams icoon met daarbij foto’s en informatie over de prestaties die de persoon geleverd heeft. Waarom is gekozen voor een kalender, en niet voor een boek of brochure? “Boeken zijn saai. Een kalender is leuk, die kan je ophangen in de kamer of in het klaslokaal”, verduidelijkt Siegmien Staphorst, voorzitter van culturele vereniging NAKS (Na Afrikan Kulturu fu Sranan).
Tekst Bengt Dirks
De kalender heeft als doel om Surinamers te leren over binnenlandse voorbeeldfiguren, en dan met name van Afro-Surinaamse afkomst. “Vaak hebben mensen wel iconen, maar die komen allemaal uit het buitenland. Terwijl er genoeg inspirerende Surinamers bestaan”, betoogt Staphorst.
Het is vooral de bedoeling om jongeren bewuster te maken van de grote figuren die Suriname kent of heeft gekend. “Vanaf volgend jaar gaan we de kalender nog interessanter maken voor jongeren”, zegt Staphorst. “Er komen meer nog in leven zijnde mensen op en meer jonge mensen. Zo kunnen ze zich beter spiegelen.” Ook wil NAKS naast hun kantoor een huisje bouwen, die ze als permanente expositieruimte kunnen gebruiken. Scholen kunnen dan het hele jaar door worden uitgenodigd om meer te leren over hun Surinaamse helden. De expositie was nu een eenmalig evenement bij het presenteren van de kalender. Op de expositie werd een videomontage getoond en er hingen borden met uitgebreidere informatie over de personen in kwestie. Ook werden er attributen getoond die met de iconen te maken hadden, zoals boeken. Jeugdigen werden er eveneens bij betrokken. “We vertelden de jongeren over de iconen en lieten ze achteraf een test maken. Dat hebben ze erg goed gedaan. Je ziet dat we zo echt kunnen bijdragen aan het vergroten van de kennis over binnenlandse voorbeeldfiguren voor onze jeugd.”
Tante Jacqueline
Op de kalender is ondere anderen een plaats ingeruimd voor de bekende tante Jacqueline Sabiran-Molly, die vanaf de jaren 60 tot aan de jaren 80 kinderprogramma’s presenteerde.
Lees het hele artikel in het februarinummer van Parbode