Samenleving: TBL grijpt naar de popcorn om te overleven – Parbode Sneak Peek
Met een reeds op hol geslagen dollarkoers en forse koopkrachtdaling kon de coronapandemie niet op een slechter moment komen voor TBL Cinemas. “Het heeft ons heel hard getroffen. Van de tien jaar dat we bestaan hadden we pas in 2019 een kleine winst”, zegt Erwin Emanuels, directeur van TBL Cinemas. Boven deze enige cinema in Suriname worden donkere wolken zichtbaar.
Tekst Lisanne Waridjan
De eens volle zalen staan nu leeg, de lange rijen om popcorn te kopen zijn er niet. Er worden al maanden geen films meer vertoond, alles staat stil. TBL Cinemas-directeur Emanuels vertelt hoe de situatie vóór de pandemie was: “TBL heeft vijf filmzalen. Door de week werden er dagelijks per zaal drie tot vier films gedraaid en kwamen er gemiddeld vijfhonderd klanten per dag, behalve op de dinsdag, de ‘halveprijsdag’, dan kwamen er duizend tot tweeduizend klanten. In het weekend draaiden we zeven films per zaal, vanaf 12 uur ’s middags tot 1 uur in de ochtend met de midnightvoorstellingen. Dan kregen we vijftienhonderd tot tweeduizend klanten. Als we op maximale capaciteit draaiden met blockbusters waren er soms drieduizend tot vierduizend.”
Emanuels vertelt dat naast het afspelen van films, TBL Cinemas ook inkomen verkrijgt door het verhuren van units op de begane grond aan bedrijven, voor colleges en het houden van evenementen. De zalen van TBL Cinemas hebben samen een capaciteit van duizend mensen. De grote zaal kan 350 bezoekers herbergen, de vier andere zalen 155. ’s Morgens worden er schoolvoorstellingen gehouden. Verder worden er filmfestivals gehouden voor ambassades, zoals de Chinese, Franse, Amerikaanse en Nederlandse ambassade.
“De crises hebben heel zware gevolgen voor ons, omdat we eigenlijk niets verdienen en de kosten nog doorlopen. De nutsvoorzieningen en de onderhoudskosten gaan door, de airco’s moeten blijven draaien, anders komt er een zure geur en raakt de apparatuur beschadigd. De apparatuur is zeer gevoelig. We kwamen juist uit een diep dal. We hadden een aantal herstructureringen gedaan en die zouden ertoe leiden dat we winst zouden zien. De devaluatie van de Surinaamse dollar heeft ons ook in de problemen gebracht, omdat de licentiekosten, die 40 tot 50 procent van de box office resultaten bedraagt, in US-dollar aan de grote filmproducenten betaald moeten worden. Daarnaast moeten we 25 procent vermakelijkheidsbelasting betalen. We houden heel weinig winst over van een kaartje. Waar we een beetje op verdienen is de food and beverage, omdat dat 100 procent voor TBL is. Mensen vinden onze drank en eten duur, maar de mensen die het kunnen betalen kopen het. Eigenlijk subsidieert food and beverage de film”, vertelt Emanuels.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode