Samenleving: Veelzijdige kunstenares Maartje Jaquet: ‘Keti Koti zou ook in Nederland een nationale vrije dag moeten zijn’ – Parbode Sneak Peek
“Ik ben van mening dat de eerste juli net als in Suriname ook hier in Nederland moet worden erkend en een nationale vrije dag zou moeten zijn. Vergelijk het met 4 mei de Dodenherdenking en 5 mei de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat er op die manier in Nederland ook meer bewustzijn gecreëerd kan worden”, zegt de veelzijdige Nederlandse kunstenares Maartje Jaquet. Zij is de geestesmoeder van het kunstproject rond Keti Koti dat nu ook in boekvorm onder de titel Ala sma tori – Keti Koti Verbeeld is uitgebracht.
Tekst Steven Seedo
Jaquet begon naar eigen zeggen met het project over Keti Koti, omdat ze van mening is dat er meer aandacht moet komen voor dat verschrikkelijke deel van het Nederlands verleden. “Ik hoop dat ik met het project een steentje kan bijdragen aan de bewustwording van een onderbelicht deel van de Nederlandse geschiedenis en aan de erkenning van het leed dat heel veel mensen is aangedaan dat tot in het heden doorwerkt. En dat we door die erkenning van beide kanten kunnen helen.”
Jaquet vertelt dat haar kunstproject rond Keti Koti in 2020 begon. Over de opzet zegt ze: “In eerste instantie wilde ik mensen vooral een ‘gezicht’ geven door een portret van ze te maken. Maar al gauw vond ik de portretten alleen niet veelzeggend genoeg en ben ik mensen gaan vragen naar hun mening over zo’n nationale vrije dag, over hoe ze Keti Koti herdenken/vieren, over verhalen (tori) van vroeger, enzovoort. Ik leerde hier zelf zoveel van! Sommige mensen zongen liederen voor me, noemden odo’s, lieten me oude familiefoto’s zien en zo werd het project verder uitgebreid met onder andere video-opnames van die liederen.”
De kunstenares vond het heel mooi om een liedtekst, odo of een andere uitspraak over Keti Koti eruit te lichten en kreeg het idee om bij elke tori een katoenen doek met zo’n tekst te beschilderen met inkt. Al die verschillende doekjes heb ik samen op een ‘mamyo’ vastgezet. “De portretten, verhalen, video-opnames, foto’s, de mamyo met korte teksten in speciaal gemaakt inkt tezamen geven een divers beeld van persoonlijke geschiedenissen. Ik noem het ook wel ‘geschiedeniskunst’.”
Boekpresentatie en tentoonstelling
Jaquet brengt in januari 2024 een bezoek aan Suriname om haar boek te presenteren met een bijbehorende tentoonstelling.
Lees het artikel in het december/januari-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren