San e PSA?
De Stichting Collectief Overzee Suriname (COS) stapt uit het overleg voor de oprichting van het diasporaplatform, meldt de Ware Tijd vandaag. ‘Getrek aan een dood paard’, omschrijft vice-voorzitter Grep. Volgens hem was de aanleiding om een diasporaplatform op te willen richten, de conceptwet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). Die wet zou personen met een andere nationaliteit dan de Surinaamse, maar wel van Surinaamse afkomst, speciale rechten geven. Eind oktober vorig jaar was de conceptversie af.
Maar van die PSA-wet horen we alweer een tijdje weinig meer. Jammer, want het is zo’n aardig plan. Niet nieuw – ook onder Venetiaan was er al sprake van – maar het plan zou dan eindelijk concreet worden. Het bleek echter vooral gebakken lucht, vonden de critici.
Veel mensen klaagden dat de conceptwet onduidelijk was, en dat voor het ‘PSA-pasje’ betaald moest worden. Er was geen sprake van het verkrijgen van de dubbele nationaliteit. En waar veel Surinamers in de diaspora vooral naar uitkeken, was het actief kiesrecht. Maar ook dat lijkt er niet in te zitten. Al met al gaf het voorstel nauwelijks meer rechten dan de meeste Surinamers in diaspora nu al hebben. Kortom: de PSA-wet leek veel minder interessant dan het er op het eerste gezicht uitzag.
De wet staat voor volgende maand weer op de openbare agenda. Dan zal de regering de vragen gaan beantwoorden die zijn gesteld na bestudering van de conceptwet. In de jaarrede zei president Bouterse dat de Surinamers in diaspora onder meer door deze wet ‘ten volle de gelegenheid krijgen’ als volwaardige burgers te participeren in de ontwikkeling van Suriname. Dan moet er nog wel het een en ander worden aangepast in de PSA-conceptwet. Zal de regering, nu we langzaam maar zeker richting verkiezingen gaan, de PSA-wet nieuw leven inblazen?