Schrijfster Tessa Leuwsha: ‘Opa zat met de naam Leuwsha opgezadeld’ – Parbode Sneak Peek
Vorig jaar verscheen Tessa Leuwsha’s nieuwste roman Plantage Wildlust: een intrigerend, spannend verhaal dat zich afspeelt in het Suriname van kort na de slavernij. Het boek ontving vele lovende recensies. Voornamelijk het andere, verrassende karakter van het verhaal, hield recensenten bezig. ‘Ik heb de geschiedenis absoluut niet willen bagatelliseren. Het beeld van de witte dader en het zwarte slachtoffer is een waar beeld. Ik wilde echter personages maken die niet exemplarisch zijn voor de grote geschiedenis’, zei Leuwsha tegenover Het Parool. Het boek beleefde in korte tijd al een derde druk, en wordt verfilmd.
Tekst Renate Sluisdom en Shanna Vasilda
Als we met Tessa plaatsnemen op het achterbalkon van de Parbode-redactie, is de eerste vraag die opwelt, hoe het zit met haar vreemde achternaam. Is Leuwsha een pseudoniem, want dat is in de literaire wereld toch niet ongebruikelijk? Tessa vertelt het verhaal erachter: “Mijn grootvader heette Prince Charles”, en als we het uitproesten: “Echt waar, voornaam Prince, achternaam Charles. Hij is geboren op St. Lucia en kwam – dat zal in de jaren dertig zijn geweest – naar Suriname om balatableeder te worden. Hij ging naar het CBB om zich in te schrijven. Daar vroeg de ambtenaar naar zijn naam, waarop hij ‘Charles’ antwoordde. ‘Nee’, zei die ambtenaar toen, ‘dat is uw voornaam’. Nou ja, ze kwamen er maar niet uit, omdat mijn grootvader alleen Patois sprak. Uiteindelijk vroeg men hem waar hij vandaan kwam, en opa antwoordde: Lucia. Nou, dat is toen fonetisch opgeschreven als Leuwsha”, vertelt Tessa smakelijk. En lachend: “Toen zat mijn opa met die achternaam opgezadeld, maar we heten eigenlijk gewoon Charles.” Tessa vertelt dat opa Charles nog heel lang geprobeerd heeft het recht te trekken toen hij een beetje Sranantongo kon spreken. “Maar ja, toen moest je ervoor betalen en je moest naar de rechtbank enzo, dus dat is nooit gelukt.” Het gezin van Prince Charles die Prince Leuwsha was geworden, woonde aan de Heiligenweg, waar ook Wim, de vader van Tessa, opgroeide.
De Parbo-blues
Tessa groeide op in Nederland en studeerde Toeristisch Management en Engelse taal- en letterkunde. Zij kwam voor het eerst in 1993 naar Suriname om een reisgids over Suriname te schrijven. Dat was dus haar eerste schrijfsel? “Ja, nou ja, ik schreef wel eerder wat dingetjes in Nederland, bij het personeelsblad voor de KLM waar ik toen werkte, maar dat mag geen naam hebben. Die reisgids, Reishandboek Suriname, was mijn eerste boek, in 1997.” En toen? “Nou toen dacht ik, het is wel mooi, ik ben klaar, ik had niet echt ambities om te gaan schrijven.
Lees dit artikel verder in de aprileditie van Parbode, ook digitaal verkrijgbaar