Seksueel molest op de werkvloer: ‘Ik wil wel gewoon mijn geld blijven verdienen’ – Parbode Sneak Peek
Een op de vijf werknemers vindt dat seksueel molest vaak tot heel vaak voorkomt op zijn of haar huidige werkplek. Al vijf jaar ligt er een conceptwet klaar die seksueel molest op de werkvloer moet voorkomen en bestrijden. Maar eind 2019 is die nog steeds niet aangenomen. Waarom niet?
Door Julia Bartelink
“Op mijn werk zit ik vaak met een stuk of vijf mannen. Er worden veel seksuele grappen gemaakt. De ene keer zijn het echte moppen, de andere keer praten ze zogenaamd tegen elkaar. ‘Wat heeft Thelma toch lekkere benen’, zeggen ze dan. Ooit kreeg ik ook eens een seksuele foto toegestuurd van een collega. Ik heb er verder niets mee gedaan. Ik wil wel gewoon mijn geld blijven verdienen, en ik wil ook geen zeurpiet zijn”, zegt Thelma*, werkzaam bij een mediabedrijf. Ongeveer een op de vijf werknemers in Suriname is van mening dat seksueel molest vaak tot heel vaak voorkomt op zijn of haar huidige werkplek. Dit bleek uit een onderzoek uit 2012 van de Stichting Ilse Henar-Hewitt Juridische Bijstand voor Vrouwen. Zij zet zich al ruim tien jaar in tegen seksueel molest op de werkvloer. Dit doet ze met voorlichtingssessies, onderzoek en trainingen en adviezen aan bedrijven.
In het onderzoek van de stichting kwamen enkele getuigenissen naar boven van vrouwelijke werknemers die seksueel molest ervaren op de werkvloer. ‘Ze zeggen ‘span bigi sma’ of ‘Je bent nog span voor zo een leeftijd’. ‘Je loopt het erf op, op weg naar kantoor, en dan zijn er collega’s die schreeuwen: ‘Eh yu motyo yu’, ‘Hij had m’n telefoonnummer opgespoord, en ik kreeg aldoor lastige telefoontjes’ en ‘Een meerdere van me zei als hij naar het toilet ging: ‘Kom je niet mee?’, of hij zei: ‘Je hebt sexy borsten’’.
“Bij seksueel molest gaat het erom hoe het slachtoffer het grensoverschrijdend gedrag ervaart, dat is het moeilijkste om duidelijk te maken tijdens trainingssessies. Het interesseert mij niet wat de andere persoon ermee bedoelde, het gaat erom hoe het slachtoffer zich erbij voelde. Als jij iets niet prettig vindt, geeft dat jou het recht om dit duidelijk aan te geven”, zegt Grace Boschman, coördinator ‘Seksueel molest op de werkplek’ bij Stichting Ilse Henar-Hewitt. Seksueel molest komt het meest voor in bedrijven waar er nog niet zo lang vrouwen werkzaam zijn, hier laten mannelijke werknemers zich leiden door traditionele opvattingen over genderrollen.
Lees het hele artikel in het februarinummer van Parbode