Shaken met die heupen!
Een grote groep Nederlandse stagiaires staat klaar voor de eerste salsales van dansschool DansZon, bij Broki. Tussen alle witte hoofden is slechts één verdwaalde Surinaamse leerling te zien. Drie van de meisjes hebben hun vriendje meegesleept. Wat heb je er immers aan om salsa te leren dansen als je partner er niets van kan? Helaas, niet alle vriendjes zijn in Suriname. Maar, niet getreurd: verschillende Surinaamse heren zijn opgetrommeld om de vriendjesloze meisjes te begeleiden bij hun eerste salsapasjes. Om zes uur begint de les. Pardon, zou de les beginnen. Alle stagiaires staan uiteraard om stipt zes uur klaar. Duidelijk pas net gearriveerd in Suriname, begint de groep rond vijf over zes al ongeduldig te worden: zou de dansleraar nog wel komen? Zou de les nog wel doorgaan? Het barpersoneel bij Broki weet van niks, maar een kwartiertje later komt de leraar toch en kan de les alsnog beginnen.
Een mooie man is de salsaleraar niet, maar een charmeur zeker wel. Hij krikt het ego van de harkerige Hollandse vrouwen op en speelt in op de seksuele aspiraties van de mannen. De salsamuziek schalt uit de boxen als de basispasjes worden doorgenomen. De ene stagiaire pakt de pasjes meteen op, de andere stuntelt – op slippers of nog erger, op sandalen – met het ritme en de bewegingen. Maar zo soepel als de echte Surinamers het doen, dat lukt niemand. “Surinaamse vrouwen worden ermee geboren”, is de verklaring van Ychê, de dansleraar, die samen met zijn moeder, tante Mien, de lessen leidt.
Een van de eerste dingen die bijna elke stagiaire doet als ze in Suriname is geland, is een salsaschool zoeken. Het is niet alleen een goede plek om mensen te leren kennen, maar bijna een must wanneer je naar een land in Midden- of Zuid-Amerika reist. De salsalessen zijn op allerlei plaatsen te volgen. Bij Broki, café Lindeboom, VOS en nog een hele rits meer. Even zoeken en je hebt keus te over. DanzSon is bij de stagiaires de bekendste. “Ik kwam vandaag een meisje tegen in het ziekenhuis die vanavond bij Broki ging dansen, dus ben ik daar ook naartoe gegaan.”, aldus Sylvana. De scholen moeten het vooral van mond-tot-mondreclame hebben. Of de dansschool goed is, is voor de stagiaires van ondergeschikt belang.
Vol enthousiasme proberen de salsaleraren hun pupillen de voor hen zo bekende danspasjes bij te brengen. “Vrouwen hebben een charme waar wij mannen nog niet een tiende van bezitten”, aldus Ychê. Met duidelijke aanwijzingen laat hij de dames en heren zien hoe zij zich moeten bewegen. Eerst allemaal op een rij, later met een danspartner. De Surinaamse jongens staan klaar voor de start.
Bij Lindeboom is de sfeer heel anders dan bij Broki. De groep is een stuk kleiner, en de sfeer daardoor veel persoonlijker. Net als bij Broki, staan ook hier Surinaamse jongens klaar om de beginners te helpen bij hun moves. Een van de jongens bij café Lindeboom komt openlijk uit voor zijn reden om mee te helpen: hij wil later graag met een Hollandse vrouw trouwen. En hoe kun je een vrouw beter verleiden dan met salsa? Samen met een vrouw haar ellende en gestuntel overwinnen en vervolgens samen uitgroeien tot een volleerd danspaar; het klinkt als het ideale plaatje.
Autheur: Suzan Nijen