Samenleving: Sharmaine Artist: ‘Ik geloof in ‘Sranan sani, wi sani’’ – Parbode Sneak Peek
De 30-jarige onderneemster Sharmaine Artist omschrijft zichzelf als ambitieus, een doorzetter en daadkrachtig. Met behulp van grondstoffen uit onder meer Powakka stampte ze haar eigen productlijn, ‘ShemmyArt’, uit de grond.
Tekst Steven Seedo
Sharmaine Artist heeft haar roots liggen in de inheemse dorpen Bigi Poika, Matta en Powakka, maar groeide op in de kinderrijke volksbuurt Land van Dijk. In haar jeugdjaren deed ze aan kungfu, dans en atletiek en zat ze in verschillende jeugdorganisaties. Bij de afgelopen verkiezingen in mei stond ze namens de politieke partij A20 op de tiende plek op de DNA-kandidatenlijst in kiesdistrict Paramaribo. Wellicht minder bekend is dat ze een eigen productlijn, ‘ShemmyArt’, heeft. Het idee daarvoor ontstond tijdens haar bacheloropleiding op IBW University. “In 2016 kreeg ik voor het vak Pharmacognosy de opdracht over de ingrediënten van een product te praten of een eigen product te ontwikkelen. Ik koos voor het tweede. Vanwege mijn interesse voor mode, vervaardigde ik een lipstick, bodyscrub en body soap uit Surinaamse medicinale planten. Het sloeg zo goed aan, dat ik in 2017 een uitnodiging kreeg van de Vereniging voor Biodiversiteit van het Guiana Schild in Suriname (VBGSS) om mijn product te promoten. Dat was het begin van mijn productlijn”, vertelt ze. ‘ShemmyArt’ is een combinatie van haar jeugdroepnaam (Shemmy) en familienaam (Artist). De producten van ShemmyArt zijn niet in winkels te verkrijgen en worden vooral op bestelling verkocht aan zo’n vijftien vaste klanten zoals naaste familie en goede vrienden. “Deze klanten bestellen zodra ze weer nodig hebben en soms nemen ze meer klanten mee, maar vanwege mijn drukke schema kan ik niet iedereen helpen”, vertelt Sharmaine.
De basisbestanddelen van haar producten liggen in de extracten van koesoewe, kokosolie, krapa-olie en castorolie. “De koesoeweplant komt van de kostgrond van mijn vader. Wij planten namelijk zelf op Powakka. De oliën koop ik bij lokale afzetters om ook hen te steunen. De houdbaarheid wordt bepaald op aannames van soortgelijke producten van het buitenland”, zegt Sharmaine. De onderneemster heeft samengewerkt met een laboratorium in Brazilië om analyses van haar producten te doen.
Lees het hele artikel in het septembernummer van Parbode