Sieske Rama: “Bharata natyam is de basis van iedere dansvorm” – Parbode Sneak Peek
“Doceren is leuk! Je leert ook van jouw pupillen, alhoewel de leerlingen van tegenwoordig erg veel verschillen met toen ik zelf leerling was”, zegt dansdocente en choreografe Sieske Rama. Ze is gespecialiseerd in Zuid-Indiase klassieke dans, bharata natyam. Ook de manier van lesgeven en volgen verschilt volgens haar erg met die van vroeger. “Toen ik les volgde was de relatie tussen docent en leerling heel anders. Je had veel respect voor je docent en de manier van lesgeven was strakker. Als je iets niet begreep dan moest je het door blijven oefenen totdat je het onder de knie kreeg. Nu moet jij je aanpassen aan de studenten.” Sieske focust zich bij het lesgeven meer op optredens en de persoonlijke groei van haar leerlingen. Ze komt de leerlingen ook tegemoet. Zo worden de lessen op locaties niet ver van hun woonplek verzorgd. Ze betalen wel het normale lesgeld.
Naast de Zuid-Indiase klassieke dans verzorgt de dansdocente/choreografe ook trainingen in de semiklassieke Bollywood dansstijl. “Zuid-Indiase klassieke dans, bharata natyam is de basis van iedere dansvorm. Van oorsprong is het een tempeldans, die uitgevoerd werd door devadasi’s (dienaressen van God). Kenmerkend voor deze dansstijl zijn hoofd-, oog-, en nekbewegingen, voetenwerk, handgebaren en verhalende expressie”, benadrukt Rama vol trots. Ze komt uit een familie waar er veel wordt gedanst en gezongen, vooral tijdens familiefeestjes. Sieske danst al vanaf haar zevende, ze is begonnen met de Noord-Indiase dansstijl (kathak) bij het Indiaas Cultureel Centrum (ICC). Daarna stapte ze over op de Latijns-Amerikaanse dansen: salsa en merengue. Via een vriendin kwam ze in contact met danslerares Madhoerie Jagmohan. Zij heeft haar studie in India en Nederland gedaan en kwam naar Suriname met de bedoeling om de Zuid-Indiase dansstijl, bharata natyam te introduceren.
Eigen dansstudio annex hal
Een van de voornaamste doelen van de dansdocente/choreografe Sieske Rama is om een eigen dansstudio annex hal, voorzien van alle faciliteiten op internationale standaarden te hebben. Ze wil ook een dansshow geven waarin alle dansstijlen van de bevolkinggroepen van Suriname gepresenteerd worden. Dit wil ze ook in het buitenland opvoeren. Op haar verlanglijst staat tevens een dansvoorstelling met andere dansscholen in Suriname. “Het concept ligt klaar en ik heb ook al gesproken met enkele dansscholen, waaronder CoDanCo van Honore van Ommeren, Femme Vitaal van Charlene ‘Moeki’ Lieuw On, en Moira Morroy’s Movement Studio van Moira Morroy en Rekha Mungra.”
Het hele artikel is te lezen in het februarinummer van Parbode