Skeer
Het geld raakt op. Sommigen geven de regering nog het voordeel van de twijfel, maar vooral wie de jaren ’80 heeft meegemaakt, ziet het doemscenario alweer helemaal voor zich. Devaluatie, schaarste en vooral veel onduidelijkheid.
Toegegeven, het is (nog) niet zo erg als toen. Maar een aantal tekens aan de wand zijn er wel. De overheid betaalt niet iedereen meer op tijd uit, wat vooral voor kleinere ondernemers en non-profit organisaties desastreus is. Belangrijke projecten en onderhoudswerken blijven liggen.
De vraag is of het geld echt op is. Op het ene ministerie zijn voldoende middelen, op het andere heerst schaarste. Buitenlandse Zaken mag bijvoorbeeld niet klagen. De miljoenen vliegen hier de deur uit. Of neem het ministerie van Openbare Werken. Al sinds het aantreden van deze regering lijkt geen bedrag te hoog om vicepresident minister Abrahams tevreden te houden. En dan schnabbelt hij ook nog via onderhandse gunningen bij als ICT’er voor de echte vicepresident!
Wie oefent eigenlijk de controle uit op het financieel beleid, en hoe bedreigend is de situatie? De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven denkt dat het wel meevalt met de betalingsachterstanden van de overheid. De overheid betaalde altijd al slecht uit, relativeert ze. Maar econoom Robby Makka laat in de Ware Tijd weten dat het zo niet door kan gaan. De schulden van de overheid aan de Centrale Bank zijn veel te hoog. In de afgelopen maanden steeg die schuld nog eens van 400 naar 600 miljoen SRD. Het goede nieuws is dat er volgens Makka wel voldoende middelen zijn. Het slechte nieuws is dat de goudprijs (en dus het inkomen van de staat) daalt, dat het geld wordt verspild en dat de Centrale Bank niet op de rem gaat staan als het gaat om leningen aan de overheid.
Het is nog niet te laat. Laten we een keertje leren van het verleden…