Opinie: Somo’s sepuluh ewu mek mek: Gratis geld voor iedereen, in ruil voor uw stem – Parbode Sneak Peek
Als het aan Johannes Coenraad Kielstra had gelegen, was wat in ons land heet ‘de Javaanse bevolkingsgroep’ al tijdens zijn bewind (hij was gouverneur van 1933 tot 1944) de grootste etnische groep in Suriname. Zoals bekend zat de kolonie na de afschaffing van de slavernij, te springen om plantagearbeiders.
Tekst Irwin Wist
Kielstra stelde voor om in een periode van tien jaar honderdduizend Javaanse arbeiders binnen te halen. De Nederlandse minister van Koloniën zag de javanisering niet zitten en achtte de invoer van hooguit duizend Javanen per jaar haalbaar.
In het Suriname van destijds gold een soort apartheidsregime. De etnische groepen werden zoveel mogelijk gescheiden gehouden, en daar zien wij vandaag nog flarden van – kijk bijvoorbeeld naar de districten Commewijne en Nickerie. Een van de gevolgen was, dat werd vastgehouden aan de ‘eigen’ taal, maar ook anderszins was er weinig (culturele) assimilatie.
We zien dat terug in de politiek: al vanaf de eerste partijen was de politiek voornamelijk gestoeld op etniciteit en religie. In die periode was dat nog enigszins begrijpelijk. Wanneer je elkaars taal letterlijk en figuurlijk niet spreekt, gaat samenwerken moeizaam.
Lees verder in het novembernummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren