Sprinkhaan in de pan
Een gebraden kippenbout of een gefrituurd visje, het is niets bijzonders. Maar de natuur heeft veel meer lekkers te bieden. Ook insecten zijn rijk aan voedingswaarden. Een culinair voorproefje in de Surinaamse bossen.
De insectenjacht begint bij een termietennest in het bos rond Blaka Watra. Met een stok halen we een tiental termieten uit hun nest. Met dichtgeknepen ogen slik ik snel een termiet door. Het heeft een houtachtige smaak, dit heb ik nooit eerder geproefd. “Het zijn eiwitbommen”, meent Winston Burleson, onze gids. Winston eet al meer dan tien jaar insecten, kikkers en andere vreemde dieren. Geregeld laat hij toeristen proeven van deze ‘delicatessen uit het bos’.
Het insect voor menselijke consumptie is geen nieuw fenomeen. In Europa duiken her en der insectenrestaurants op, en in de supermarkt liggen de beestjes er gewoon in de rekken. Wie hip is, eet insecten. In buurland Brazilië is het geen trend maar een jarenlange traditie. Men eet er wormen, sprinkhanen, kevers en veel meer. Waait het fenomeen ook over naar Suriname?
In januari vorig jaar deed een Chinees bedrijf een aanvraag bij het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) voor het openen van een vliegenlarvenkwekerij. Of de insectenkwekerij er komt, blijft een vraag. Op het ministerie reageert men sceptisch. Edmund Rozenblad, onderdirecteur Veeteelt, is in ieder geval niet enthousiast. “We moeten oppassen voor plagen en dergelijke. Niet alle vliegen zijn even lief. Zoiets moet eerst grondig onderzocht worden voordat het goedgekeurd wordt.”
Meer weten van deze culinaire ontdekkingstocht in Suriname? Koop dan snel de juni-editie van Parbode.