Staatsvijanden
De nabestaanden van de slachtoffers van de 8-Decembermoorden boycotten de rapportage aan de mensenrechtencommissie van de VN, zo schrijft de Ware Tijd vandaag. Suriname is namelijk partij bij het VN-verdrag over Burger- en Politieke rechten en moest daarom vorig jaar opnieuw verslag hebben gedaan over de mensenrechtensituatie in het land. Ze zijn een beetje laat, maar maandag begint het ministerie van Justitie en Politie dan toch met de consultatie van ‘maatschappelijke groeperingen’ die commentaar mogen geven op het conceptrapport. Maatschappelijke groeperingen kunnen zelf ook een schaduwrapport bij de VN indienen.
Of de nabestaanden hiervan gebruik zullen maken is nog niet bekend, maar in elk geval willen ze niet meewerken aan het zoeken van legitimiteit voor de controversiële Amnestiewet zegt Sunil Oemrawsingh in dWT.
Dat geeft weer een hoop niet onderbouwd commentaar van allerlei mensen die vinden dat de Amnestiewet ‘democratisch’ is aangenomen en dat de nabestaanden dus niet meer moeten zeuren. Sommigen halen daarbij ook het begrip ‘staatsvijanden’ weer eens uit de kast.
Feit is dat de wet vorig jaar in een week door onze strot is gedrukt, en dat het inderdaad indruist tegen internationale wetgeving. Volgens het Neurenberg Charter van 1945 vallen de Decembermoorden namelijk onder ‘misdrijven tegen de menselijkheid’ en die zijn uitgesloten van amnestie. Waarom de DNA vindt dat de moorden niet onder misdrijven tegen de menselijkheid zouden vallen, is nooit gemotiveerd. De Krijgsraad wist duidelijk niet wat ze met de hele situatie aanmoest en heeft de zaak doorgespeeld naar een niet bestaand Constitutioneel Hof. Einde oefening.
Dat de nabestaanden de wet niet willen accepteren is hun goed recht. Jammer dat niemand ziet wie de werkelijke staatsvijanden zijn.